„Klubrádió
Publicisztika

A falusi miniszterelnök – Kárpáti Iván jegyzete

23/04/2024 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A vidékből is inkább azt szereti, amit egykor a főnemesek, több ezer négyzetméter bizonyítja ezt Hatvanpusztán, ha a Holdról nem is, de repülőről jól látható.

2024. április 23. Esti gyors-részlet (2024.04.23. Kárpáti Iván jegyzete)
01:26
00:00

Tökéletes kép. Orbán néhány tucat szigorúan válogatott ember előtt, egy uniós pénzből felhúzott gabonatárolóban, a független sajtó kizárásával uszít az Európai Unió ellen, ahogy fogalmaznak, „berúgja a kampányt”. A szokásos plebejus pózba vágja magát, mint az első „falusi” miniszterelnöknek.

Hogy ez tényszerűen nem igaz, azt már sokan megírták, sorolva a példákat. Én csak Nagy Ferenc kisgazda kormányfőt emelném ki, mert az akkor már emigrációba kényszerített politikussal együtt emlegette sváb-kulák nagyapámat a kommunista megyei sajtó, az emberének titulálva.

Orbánnak már több mint 40 éve semmi köze a faluhoz, városi politikus, az elit elmaradhatatlan része. A hegyen lakik. A vidékből is inkább azt szereti, amit egykor a főnemesek, több ezer négyzetméter bizonyítja ezt Hatvanpusztán; ha a Holdról nem is, de repülőről jól látható.

A klánja már a látszatot sem akarja fenntartani, az urbánus luxus elkötelezett hívei, földet többnyire csak akkor látnak, amikor a magángép felemelkedik velük Ferihegyen és kitekintenek az ablakon a cselédekre. De nem mindenkit lehet ezzel megvezetni, akárhány tonna gabonát is hordanak össze mögé, egyre kevésbe takarja ki a valódi képet.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. április 23-i adásában hangzott el.