„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Ez a kisfilm biztos ott lesz Cannes-ban

22/04/2024 11:12

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

A magyar irodalom aranykorától a művészet kínálta globális találkozási pontokig vezetett az április 19-i Ötös útja. Budapestről indultunk, Berlinben, Amszterdamban és Leccében folytattuk. A műsor vendégei Kárpáti Péter, Bársony Kata, Szatmári Andrea, Végh Krisztina és Szűcs Liza voltak.

2024. április 19. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. április 19., péntek 10:05)
97:29
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Több mint 20 éve indult útjára az Egyesült Államokból az a filmes kihívás, amely során 48 óra alatt, azaz két nap alatt kell megírni, leforgatni, megvágni és leadni egy 7 perces kisfilmet. Az évek során globális méretűre nőtt versenyben bárki kipróbálhatja magát. A műsor vendége volt Szatmári Andrea rendező-producer, aki már tíz éve újra és újra indul.

 
Szatmári Andrea az Ötösben
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Szatmári idén, a holland rendező-producerrel, Gido Krommal fogott össze, és két nap alatt, két ország három városában forgatták le többszörösen díjnyertes kisfilmjüket, a swap ID-t. A kisfilm meghívást kapott az idei Cannes-i Filmfesztiválra, ahol versenyen kívül vetítik majd. A sci-fi műfajában játszódó történet a párhuzamos valóságba vezet, két főszereplője (Waskovics Andrea és Mosolygó Sára) úgy dönt, hogy egy telefonos applikáción keresztül testet cserélnek. Nem ismerik egymás motivációját, de döntésük morális kérdések sorát veti fel – mondta el a rendező a műsorban, ahol részletesen bemutatta a kihívás játékszabályait, és beszélt a forgatásról és az utómunka érdekességeiről is.

Novemberben az eindhoveni versenyt nyerte meg a magyar-holland produkció, ahol a legjobb filmnek választották a swap ID-t, így indulhattak az idén márciusban Lisszabonban rendezett világversenyen is, ahol 135 város nyertes filmjei közül több kategóriában is elsők lettek.

A swap ID 6 jelölést kapott és abból 3-at váltott díjra (legjobb smink - haj, legjobb zene, legjobb színészi csapat, további jelöléseik voltak: legjobb film, legjobb operatőr, legjobb kosztüm). A lisszaboni eredmények alapján pedig legközelebb a cannes-i fesztiválon vetítik majd, május 22-én.

 
csereazonosító 6
Fotó: Lengyel Anna Vera
 

A műsor ezúttal is a klasszikusok újratöltve rovattal indult, amelyben Kárpáti Péter író, színházi dramaturg és rendező érkezett hozzánk. A Trafóban készülő előadásáról, dramaturg tanítványairól és a magyar irodalom aranykoráról is beszélgettünk vele, konkrétan Karinthy Frigyes verseiről és híres- hírhedt paródia-ciklusáról, az Így írtok ti-ről.

 
Kárpáti Péter író az Ötösben
Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

Mit tudunk a romák történeteiről, és mekkora a tömegmédia felelőssége a romákról kialakult sztereotípiák létrejöttében, felszámolásában? És milyen szerepe lehet ebben a roma származású filmeseknek? A következő beszélgetésben Bársony Kata filmrendező volt a vendégünk, a RoMedia Alapítvány vezetője, aki nemrég jött haza Berlinből, az Európai Filmakadémiáról, ahol a Nemzetközi Roma Nap alkalmából elindították az akadémia első, roma filmeseket bemutató online programját.

 
Bársony Kata az Ötösben
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Nemrég jött a hír, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói kiválóan szerepeltek a 10. Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen a dél-olasz Lecce városában, ahonnan 3 első díjat hoztak haza. Erről beszélgettünk Szűcs Liza és Végh Krisztina balettművészekkel.

 
Végh Krisztina, Szűcs Liza az Ötösben
Fotó: Mátyus László / Klubrádió