„Támogassa
Reggeli gyors

Hadházy a zuglói főépítész felmentéséről: Ilyet a Fidesz szokott csinálni

14/11/2023 11:46

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Felmentette a XIV. kerület Dienes János főépítészt. Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője szerint erre azért volt szükség, mert Dienes minden törvényi lehetőséggel élve próbálta akadályozni, vagy legalább az önkormányzat és a helyi lakosok javára fordítani Tiborcz István üzlettársának Bosnyák téri  gigaberuházását. A Reggeli gyorsban beszélgettünk a képviselővel.

2023. november 14. Reggeli gyors - részlet Hadházy Ákos 2023.11.14.
07:16
00:00

Felmentette a XIV. kerületi önkormányzat Dienes János főépítészt, aminek a hivatalos indoklását sokáig nem lehetett tudni. Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője úgy értesült, a "munkakör megváltozása" miatt kell távoznia Dienesnek – írta Hadházy hétfőn Facebook-oldalán.

Az indoklás azért is nonszensz, mert a főépítész munkakörét törvényben szabályozzák, amiben nem volt változás. Ez a legdurvább munkaügyi visszaélés – mondta a képviselő a Reggeli gyorsban.

Hadházy szerint Dienes eltávolítására azért volt szükség, mert a főépítész "Tiborcz István üzlettársának Bosnyák téri horribilis gigaberuházását minden törvényes lehetőséggel élve próbálta akadályozni, vagy legalább elérni, hogy az ökormányzat és az ott lakók érdekei érvényesüljenek a projekt kivitelezése során".

A Bosnyák tér mögötti, korábbi Csömöri úti sporttelep területének sorsa régóta kérdéses, az önkormányzat 2006-ban adta el a területet, korábban volt olyan terv, hogy elvezetik a térig a metrót, ez azonban elmaradt. Számos terv született a beépítésére, több beruházónak beletört a bicskája, volt, hogy rozsdaövezetté nyilvánították. A jelenlegi tervek szerint irodákat és lakóházakat húznak fel a területen, a nyáron derült ki, hogy az állam 244 milliárd forintért megveszi a beruházást a projektcégtől, ami egy NER-közeli vállalkozóhoz, a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Balázs Attilához tartozik. 

A főépítész rengeteg határozatot hozott a gigaberuházással kapcsolatban, amire válaszul a kormány hat különböző rendeletet hozott, amiben az önkormányzat vonatkozó jogköreit csorbította – idézte fel Hadházy. Horváth Csaba MSZP-s zuglói polgármester pedig az elmúlt időszakban többször is a képviselő-testület elé vitte a településrendezési szerződés tervezetét – amelyben az önkormányzat megállapodik a kivitelezővel, hogy milyen feltételek mellett építkezhet –, Dienes viszont minden alkalommal blokkolta. Vélhetően úgy látta, hogy nem érvényesülnek kellően a helyiek érdekei, az egyik alkalommal például 200 millió forintot adott volna a kivitelező az önkormányzatnak, miközben ez egy több mint 200 milliárdos projekt – mondta Hadházy. 

"Rendkívül rossz az olvasata", hogy a településrendezési szerződés újabb tárgyalása előtt kirúgják a főépítészt. Nem értem, hogy ezt hogyan merte megcsinálni az önkormányzat, a Fidesz szokott olyat csinálni, hogy nevetséges, mondvacsinált okokkal eltávolítja azokat a köztisztviselőket, akik valamiért nem tetszenek – mondta Hadházy.

Az országgyűlési képviselő egyébként nem támogatja Horváth Csaba újraindulását, szerinte előválasztást kellene tartani a kerületben. Erről is beszélgettek Dési Jánossal, a teljes interjút a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2023. november 14. kedd, 07:47
Riporter: Dési János