„Klubrádió
Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával

Mélyalkalmazkodás, avagy mindent a klímaválságról

20/04/2024 18:22

| Szerző: Klubrádió

A klímaszorongás után a mélyadaptációról, beszélgettünk Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutatóval. Bartus Marci pedig egy 100%-ban természetes megoldást kínált a műanyag szivacsok kiváltására.

2024. április 18. Ember a Földön - Zöldségek Nemes Takách Katával (2024. április 18., csütörtök 14:00)
50:52
00:00
Műsorvezetők: Nemes Takách Kata Szerkesztők: Kerekes Borbála

A mélyalkalmazkodás a klímaválság mentális kezelésének egy szokásostól eltérő módja, ami abból a gondolatból indul ki, hogy az összeomlás elkerülhetetlen, tehát itt az ideje felkészülni az ehhez való alkalmazkodásra. A mozgalom kiindulási alapja Jem Bendell professzor sokat vitatott tanulmánya, aminek hatására többen zuhantak depresszióba, illetve változtattak gyökeresen a mindennapi életükön. Az Ember a Földönben erről beszélgettünk.

Vendégünkkel Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutatóval arról beszélgettünk, hogyan kellene készülnünk a klímaváltozásra. Balázs volt az éghajlatváltozás hatásait azonosító, és az alkalmazkodás folyamatát támogató Cassandra Programot fejlesztő Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. társalapítója, és ő a mentális felkészülést fontosnak tartó Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) mozgalom magyarországi képviselője, a szemléletformálást segítő Betyáros Világ podcast alkotója, a Pannon Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájában pedig a globális polikrízis jelenségének kibontakozását kutatja.

A Rend a lelke rovatban Bartus Marci egy 100%-ban természetes megoldást kínált a műanyag szivacsok kiváltására, és szóba került a mosogatószappan is.

A beszélgetésben elhangzott a Luffa szivacs 4 élete című romantikus mese, amiből kiderült, hogy mindenki növeszthet magának szivacsot, mert a luffatök akár erkélyen is termeszthető 

DIY rovatunban a dunaparti kavics találkozott a tepertőkrémes dobozzal a csap mellett. 

Szappantartó készült újrahasznos alapon. Ebben a szappantartóban nem áll meg a víz, hanem a preaparált fedőnek köszönhetően a tartó aljában gyűlik a szappanos lé. A videót itt nézhetik meg: