„Klubrádió
Reggeli gyors

Szent-Iványi: Olcsón úszná meg Orbán a közeledést Zelenszkijhez, de ez az ECR-nek kevés lehet

22/04/2024 16:06

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Ahhoz, hogy a Fidesz beléphessen az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába, radikálisan változtatni kellene a kormány Ukrajna-politikáján, ez pedig nemcsak belpolitikailag kényelmetlen. Egy találkozó összejöhet Volodimir Zelenszkijjel, de jelentős fordulat nem várható az EP-választásokig. A Reggeli gyorsban Szent-Iványi István külpolitikai szakértővel beszélgettünk. 

2024. április 22. Reggeli gyors - részlet Szent-Iványi István 2024.04.22.
08:45
00:00
Amióta csak elváltak a Néppárt és a Fidesz útjai, fel-felmerül, hogy melyik pártcsaládhoz csatlakozhat az európai parlamenti mértékben is szemmel látható frakció.

Miközben a szélsőjoboldali Identitás és Demokrácia (ID) tárt karokkal várja a Fideszt, a nagyobbik magyar kormánypárt vélhetően inkább az Európai Konzervatívok és Reformerek (European Conservatives and Reformists/ECR) képviselőcsoport felé közelítene. Pedig a legutóbbi, a Fidesz szellemi köréből szervezett – először betiltott, majd mégis megtartott – konferencián, a NatCon-on is olyan szereplők léptek fel, akik az ID politikai vonalához köthetőek. A többi között a német AfD-t, Marine Le Pen és Matteo Salvini pártját összefogó csoport túlzottan a margót, a párialétet jelentené Orbánéknak – véli Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár.

Marad tehát az ECR, ahol azonban nem okozna osztatlan örömet a Fidesz befogadása, Petr Fiala cseh kormányfő pártja akár ki is lépne a csoportból, ha ez bekövetkezik. Az ECR-ben meghatározó politikai erőknek pedig rendkívül fontos Ukrajna támogatása. Ezért, mivel a Fidesz közeledni szeretne a csoporthoz úgy tűnik, változik a magyar kormány Ukrajna-politikája – nyilatkozta Szent-Iványi a hétvégén a 24.hu-nak.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és az ECR részéről a Fidesz csatlakozásának feltétele, hogy változzon a viszony Ukrajnával, konkrétan azt szeretnék, hogy Orbán és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között jöjjön létre valódi tárgyalásra lehetőséget adó találkozó. Ennek az előkészületei már látszódnak, Szijjártó Péter külügyminiszter mind többet egyeztet kollégájával, Dmitro Kulebával és Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal nagyhatalmú vezetőjével – mondta Szent-Iványi a Reggeli gyorsban.

Orbán Viktor Rómában tárgyal
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Giorgia Melonival, az akkor még ellenzéki (azóta kormányra került) jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetőjével (b) tárgyal Rómában 2020. február 3-án. l MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Apró lépések történnek, lehet, hogy a találkozó is létrejön, ugyanakkor a szakértő szerint nagy fordulatot nem várhatunk a választások előtt, hiszen az nagyon kényelmetlen lenne Orbánnak, aki az elmúlt időszakban egész politikáját Ukrajna- illetve Zelenszkij-ellenességre építette. A miniszterelnök egyébként jelezte is, hogy a júniusi EP-választásokig nem akar belépni az ECR-be – tette hozzá.

A fordulatot egyébként nemcsak belpolitikailag lenne nehéz végrehajtani, Orbán az európai színtéren is folyamatosan építette azt az imázst, hogy ő áll a legközelebb Oroszországhoz, a nemzetközi sajtóban rendre Vlagyimir Putyin trójai falovaként emlegetik. Ahhoz, hogy az ECR kétkedői számára hiteles legyen az irányváltás a Fidesz Ukrajna-politikájában, erős, demonstratív fordulatra lenne szükség. Erre pedig szemmel láthatóan nem áll készen, a miniszterelnök olcsón szeretné megúszni a közeledést – mondta Szent-Iványi.

A külügyi szakértő hozzátette, az is kérdés, mit szól mindehhez Putyin. Bár kívülről nem látszik, mi az oka, világos, hogy nagyon fontos Orbán stratégiájában a jó viszony fenntartása Moszkvával, hiszen jelentős áldozatokat hozott ennek megőrzéséért: lerombolta a visegrádi együttműködést és társtalanná vált az európai mezőnyben – fűzte hozzá.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2024. április 22., hétfő 07:23
Riporter: Szénási Sándor