„Támogassa
Reggeli gyors

Zuglói képviselő: Amennyit az állam a gigaberuházásra költ, abból ki lehetett volna vinni a metrót a Bosnyák térig

13/06/2023 14:47

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az állam 244 milliárd forintért veszi meg a zuglói – az aktuális tervek szerint iroda- és lakóházépítési –gigaberuházást a NER-közeli magánvállalkozótól. Abszurd ez az üzlet, ennyi pénzből a Bosnyák térig, vagy akár Újpalotáig lehetett volna vinni a metrót – mondta Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője a Reggeli gyorsban. Ráadásul nem készült környezeti hatástanulmány, a kerületben zajló számos, ehhez képest kicsi beruházás pedig már így is veszélyezteti Zugló kertvárosi jellegének megőrzését és a közlekedés is egyre inkább ellehetetlenül.

2023. június 13. Reggeli gyors - részlet Várnai László 2023.06.13.
07:06
00:00

Az állam 244 milliárd forintért veszi meg a Csömöri úti sporttelep területén zajló zuglói – az aktuális tervek szerint iroda- és lakóházépítési – gigaberuházást a magánvállalkozótól. A projektcég a NER-közeli vállalkozóhoz, a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Balázs Attilához tartozik. Ahogy arról beszámoltunk Hadházy Ákos, a körzet országgyűlési képviselője bukkant rá a csendben kötött ügyletre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) szerződései között.

Összehasonlításul, bár a Puskás Aréna végleges építési költségeit nem ismerjük, anno 190,5 milliárd forintos volt a nyertes bruttó ajánlat. Korábban az volt a terv, hogy a négyes metrót elvezetik a Bosnyák térig, ennyi pénzből akár Újpalotáig is meghosszabbíthatták volna – mondta Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője a Reggeli gyorsban. "Ennek a pénznek lett volna ezer más helye, haszna" – tette hozzá.

A képviselő szerint maga a szándék is "abszurd és megmagyarázhatatlan". "Miért kéne az államnak megvenni egy magánberuházótól egy irodaház és lakóház építését?" – tette fel a kérdést Várnai, majd hangsúlyozta, az is abszurdum, hogy Hadházynak kellett rábukkannia az üzletre, azt egyébként nem hozta nyilvánosságra senki.

Hadházy, június 9-i Facebook-bejegyzése az ügyről:

A Bosnyák tér mögötti terület sorsa régóta kérdéses, eredetileg sporttelep volt, rengeteg fával, zöldterülettel, sokan jártak oda a környékről, itt volt a kerület egyetlen tanmedencéje is. Majd 2006-ban az önkormányzat eladta, ami Várnai szerint eleve hiba. Akkor az volt a megállapodás, hogy 2010-re el fog érni odáig a metró. Ez elmaradt, a beépítésére pedig már sok terv született, volt, hogy rozsdaövezetté nyilvánították, több beruházónak is beletört a bicskája.

Az elmúlt években végül elindult az építkezés, de lehetett látni, hogy a "beruházó szenved a projekttel": először ezer lakás lett volna, aztán ezt lecsökkentették, irodaházra cserélték. A képviselő szerint az állam látta, hogy a versenypiacon ezt senki nem fogja megvenni.

"A már felhúzott épületek ijesztő monstrumként telepednek rá a Bosnyák téri piacra" – mondta Várnai. Az építkezés környezetében, átlagosan 12 méter magas, családi házak, kisebb társasházak vannak, ehhez képest az engedély alapján, akár 35 méter magas épületeket is helyet kaphatnak majd – mondta a képviselő.

Ráadásul a környéken semmilyen infrastrukturális fejlesztés nincsen, ami 150 ezer négyzetméternyi irodának a dolgozóinak és ügyfeleinek a közlekedését megoldaná.

A fővárosi kormányhivatal szerint ehhez a beruházáshoz nem szükséges környezeti hatástanulmány. Ezért a Civil Zugló Egyesület pert is indított korábban – idézte fel Várnai. "Semmilyen felmérés nincsen arra, hogy mekkora autóforgalommal, mennyi zajjal, mennyi szennyezéssel jár" majd a komplexum működése, így vitatkozni sincs miről – mondta el a képviselő.

Ráadásul a kerületben az elmúlt években több lakóparkot, lakótelepet építettek, amitől ellehetetlenül a közlekedés. Nemcsak ennél a gigaprojektnél vagy a régi Dürer kertnél, a relatív kicsi – 200-300 lakásos – beruházásoknál is egyre nagyobb méretű épületeket engedélyeznek, ami belerondít Zugló kertvárosi hangulatába. Ebben sajnos az önkormányzat is partner – mondta Várnai.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Várnai Lászlóval
2023.06.13., kedd 7:51
Riporter: Dési János