„Támogassa
A lényeg

Sokkal több termálvizet használnának fel a Bosnyák téri gigaberuházás épületeiben

13/01/2024 18:18

| Szerző: Klubrádió

Ötszörösére növelné a termálvíz-kitermelési igényt a Zuglói Városközpont beruházója.

A Városközpont névre keresztelt zuglói gigaberuházást végző Bayer Construct Zrt. többszörösére növelné az épületek termálvíz-kitermelési igényét, ezért az engedély módosításához környezetvédelmi hatósági eljárást kezdeményeztek – számolt be a 24.hu a hvg.hu alapján. 

A nagyszabású ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban a beruházó rendre hangsúlyozza annak zöld voltát, ennek az egyik eleme a környezet- és klímabarátnak számító geotermikus energia felhasználása az épületek fűtésére és melegbízigényének biztosítására.

 
 A Bosnyák téri építkezés 2023 októberében
 
Forrás: YouTube
 

A cég egy 1200 méter mély kutat fúrt, onnan nyernék ki a 70-72 Celsius fokos vizet. Az eredetileg megszerzett engedélyben napi 490 köbméter termálvíz felhasználásáról volt szó, ez azonban kevésnek bizonyul, ehelyett 2897 köbméterre növelnék az igényt.

A kapacitásbővítés még jóváhagyás előtt áll, egyelőre a környezetvédelmi hatósági eljárás zajlik, az engedéllyel kapcsolatban tavaly december közepéig lehetett még észrevételeket tenni – írta a hvg.hu. A lap részletesen bemutatta a geotermikus energia felhasználásának módját és kockázatait. Mi pedig például a Realitásban beszéltünk még 2022-ben hosszabban arról, valójában ezen a területen Magyarország energia-nagyhatalom.