„Klubrádió
Utópia

"A DART egy mesterséges üstököst hozott létre"

10/10/2022 00:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem mindegy, hogy napok, vagy hónapok állnak rendelkezésre, ha egy, a Föld pályáját keresztező objektumról van szó. Szabó Róbert csillagász a DART-szondáról, és a NASA kibolygók pályájának módosítását vizsgáló projektjének fontosságáról beszélt.

2022. október 04. Utópia (2022. október 04., kedd 19:00)
46:36
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, szeptember 27-én éjjel  a NASA DART űrszondája nekiütközött a Dimorphos kisbolygónak, hogy letesztelje, miként lehetne éles helyzetben eltéríteni egy Földre veszélyes objektumot. A Földtől 11 millió kilométerre, magyar idő szerint 1:14-kor végbement ütközést közelről követte a LICIACube, az olasz űrügynökség a DART-ról két hete levált kísérőszondája. A következő időszakban azt vizsgálják a szakemberek, hogy hosszú távon módosítja-e a kisbolygó mozgását a becsapódás, és ha igen mennyire.

"Nagyon látványos esemény tanúi lehettünk" – mondta az Utópiában Szabó Róbert. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója elmondta, hogy a becsapódást követően is látványos esemény tanúi lehettünk. A Dimorphos kisbolygó nem tömör kisbolygó, így az ütközés során porózus anyag hagyta el a felszínét. "A DART egy mesterséges üstököst hozott létre" – tette hozzá. Ez alapján azt is meg lehet határozni, milyen sebességgel, iránnyal érdemes ütköztetni szondát az optimális pályamódosítás érdekében.

A teszt lényege az volt, hogy olyan két kisbolygót kerestek, amelyek egyike a másik körül kering, így akár takarásban is lehet. Ez azért volt fontos, mert így pontosabb képet kaphatnak a tudósok arról, milyen mértékű pályamódosítást sikerült elérni a becsapódással.

Az is nagyon fontos kérdés, hogy egy ilyen pályamódosítás mennyiben módosítja az adott kisbolygó pályáját hosszú távon. A jelenlegí kísérlet azt is vizsgálja hogyan változik egy nagyobb kisbolygó körül keringő kísérő mozgása (sebességváltozás) a becsapódás hatására.

A cél, hogy a föld felé tartó veszélyes objektumok esetleges becsapódását elhárítsák. ehhez nagyon fontos az egyre fejlettebb űrtávcsövek kifejlesztése is. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi ideje van az embereknek felkészülni. Ha csak becsapódás előtt 1-2 órával veszünk észre egy kritikus méretű, a föld felé tartó objektumot, vagy hetek, hónapok állnak rendelkezésünkre felkészülni, és megfelelő lépéseket előkészíteni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.10.04., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor