„Zajlik
Reggeli gyors

A magyarok legalább nyolcvan százaléka Európa- és NATO-párti

18/10/2024 06:50

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

– mondta Magyar Péter az osztrák tévében a tévedések elkerülése végett. Nemzetközi lapszemle.

2024. október 18. Reggeli gyors - részlet (2024. 10.18.). Kárpáti János lapszemléje
06:08
00:00

Európapárti vagyok – ezt emelte ki az ORF, az osztrák köztelevízió online szolgálatának ismertetője a Magyar Péter által adott, szerda este sugárzott interjúból.

A nyilatkozatot, amelyet szerzői jogi okokból az ORF honlapján csak Ausztriában lehet megtekinteni, azzal a háttérmagyarázattal vezették fel, hogy a Magyar vezette, feltörekvő TISZA párt támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint olyan mértékben megközelítette a Fideszét, hogy az már veszélyes Orbán Viktorra nézve. Magyar Péter a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy ő az, aki számon tudja kérni Orbán Viktoron, miként vált Magyarország 20 év alatt az Unió legszegényebb és legkorruptabb tagállamává. Szólt a duplájára nőtt államadósságról, a romokban heverő egészségügyről, oktatási és szociális rendszerről, valamint az uniós források hazahozataláról. Szóba került az interjúban a Rogán Antal által vezetett propagandagépezet, amely ellen Magyar százezreket vitt utcára, valamint az is, hogy Rogán az ügyészséget is kézben tartja, és befolyásolhatja a nyomozati aktákat. Az interjúból megtudhatja az osztrák publikum, hogy a kormánymédia példátlan lejárató kampányba kezdett a TISZA Párt elnöke ellen. Az embereket mégis maga mellé tudja állítani, hiszen már a júniusi önkormányzati és EP-választáson is 30 százalékot sikerült elérnie - még úgy is, hogy az orbáni illiberális berendezkedés alapjaiban alakította át a választójogi törvényt.

Az Európa-politikáról szólva a TISZA párt elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok legalább nyolcvan százaléka Európa- és NATO-párti. Úgy gondolja, teljesen normális dolog, hogy konstruktív és néha kritikus kapcsolatot szeretnének kialakítani az Európai Unióval. Ukrajnát illetően utalt arra, hogy van néhány kényes kérdés az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéből fakadóan. Hangsúlyozta azonban: ő maga is többször elmondta, hogy az ukrán népnek joga van ahhoz, hogy megvédje magát és az országát az agresszor Putyinnal szemben. Hozzátette azt is, hogy Putyin nem nyerheti meg ezt a háborút.

Az interjúhoz kapcsolódóan Wolfgang Geier rádiós újságíró az osztrák közmédiában elhangzott elemzésében Magyar Péter látványos népszerűségnövekedésének az okát abban látta, hogy a rendszeren belülről jött, maga is jól ismeri az általa bírált mechanizmus működését. Geier szerint, ha kialakul a változást igénylő közhangulat, akkor egy jó fellépésű ember eredményes lehet.

 
Magyar Péter az ORF-ben 
(Youtube)
 

Az Euronews-zal foglalkozik a Politico amerikai portál egyik cikke, és annak címében az európai tévécsatorna új főnökének azt a kijelentését emelik ki, hogy ő nem fogad el utasításokat Orbán Viktortól. Az alcím pedig arról szól, hogy az alkalmazottak biztosítva kívánják látni a szerkesztői függetlenséget. Az Euronewstól a minap – a Politico megfogalmazása szerint brutális módon - elbocsátották Guillaume Dubois vezérigazgatót, és helyére az a Claus Strunz került, aki korábban a Bild című német bulvárlapnál építette fel a karrierjét. A Politico írása megjegyzi, hogy a Bild az Axel Springer csoporthoz tartozik, miként maga a Politico is. Az Euronews új vezérigazgatója – olvasható a cikkben – hangsúlyozta, hogy soha nem fogadna el olyan állást, amelyben politikai vezetők utasításainak lenne alárendelve. A Politico szerint az alkalmazottak körében van olyan félelem, hogy Strunz kinevezése összekapcsolódik azzal, hogy a tévécsatorna tulajdonosa pénzügyi és személyes módon is kötődik Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz. Pedro Vargas David, az Alpac tőkealap vezérigazgatója 2022-ben szerezte meg a tévécsatornát, amelyet egykor a CNN-re adott európai válasznak tekintettek, de amikor kiderült, hogy a tulajdonosnak kapcsolatai vannak Orbán köreivel, megfogalmazódott az aggodalom, hogy az Euronewst EU-szkeptikus, jobbra hajló orgánummá alakítják át. Strunz Izrael-párti és bevándorlóellenes bejegyzései a közösségi médiában a Politico szerint oda vezettek az Euronews újságíróinak körében, hogy kérdések merültek fel a hírszolgáltatás új irányaira vonatkozóan. Erről öt, névtelenséget kérő alkalmazott tájékoztatta a portált.

Mint a Politico írja, a csatorna lyoni és brüsszeli alkalmazottai beszélhettek Vargas Daviddal, valamint Strunz-cal. Alexis Caraco, a lyoni alkalmazottak egyik képviselője – aki előzőleg zavarónak tartotta Strunz Twitter-bejegyzéseit, különösen azt, amelyben a működő demokrácia bizonyítékaként ünnepelte az Alternatíva német szélsőjobboldali párt választási eredményét – a kétórás találkozó után azt mondta, hogy az megnyugtató volt számukra. A Politico leszögezi: eddig nincs bizonyíték arra, hogy Orbán állna Dubois menesztése, illetve Strunz kinevezése mögött, és az újságírók nem is kaptak olyan utasítást, hogy ne foglalkozzanak – idézem – „a magyar fenegyerekkel”.

Végül igen röviden megemlítem még, hogy szintén a Politico a minap terjedelmes interjút közölt Bernard-Henri Lévy vezető francia filozófussal, aki úgy véli, hogy már benne is vagyunk az újabb világháború kezdeti szakaszában. Szerinte Amerikát és demokratikus szövetségeseit hevesen támadja egy laza, de egyre szorosabbá váló front, amely Kínából, Oroszországból, Törökországból, Iránból és a radikális iszlámból áll. Az új világháború két színtere jelenleg Ukrajna és Izrael, de harmadikként hamarosan csatlakozik Tajvan is.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.10.18., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János