„Támogassa
Reggeli gyors

"A szerb-magyar olimpiai pályázatnak komoly kockázatai vannak"

3/05/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azt szokta vizsgálni Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy milyen kockázatok vannak két ország közös olimpiai pályázata esetén. Az, hogy egy uniós tagország, Magyarország közösen pályázna egy nem EU-tagországgal, Szerbiával, szerintem elég rázós – véli Dénes Ferenc sportközgazdász.

2024. május 03. Reggeli gyors - részlet 24.05.03. Dénes Ferenc
07:51
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Magyarországgal közösen szállna versenybe az olimpiai játékok megrendezéséért Szerbia. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, nemcsak Belgrád, hanem az ország arculatát is megváltoztatják, és Budapest mellett a legnagyobb Aqua Központot építik.

"Azt nem állítom, hogy az ötlet a semmiből jött, de hogy ez nem volt eddig napirenden, azt bátran állíthatom" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Dénes Ferenc sportközgazdász. Hozzátette, különösen szíven ütötte a politikus azon kijelentése, mely szerint az sem baj, ha nem nyerik el a rendezés jogát, mert akkor is folytatódik a sportinfrastruktúra fejlesztése Szerbiában. Ezt vesztes stratégiának nevezte.

Azzal kapcsolatban, hogy két ország pályázna az olimpiai játékok megrendezésének jogáért, Dénes elmondta, önmagában ez nem kizárt, nem is feltétlenül jelent hátrányt, de a helyzetet bonyolítja egy tényező.

"A földrajzi távolság nagyon kicsi. Bármilyen viccesnek tűnik, de ebben az esetben a Budapest-Belgrád vasútvonalnak is van komoly értelme, hiszen ha a hírek igazak, akkor nagyon gyors összeköttetést biztosít a két város között. Azt szokta inkább vizsgálni Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy milyen kockázatok vannak két ország esetén, és per pillanat nagyon nagy kockázatok vannak, hiszen egy uniós tagország pályázna közösen egy nem EU-tagországgal, ez szerintem elég rázós" – foglalta össze, hozzátléve, hogy szerb politika megítélése vegyes Európában és a világban. Ezek alapján Dénes úgy véli, a szerb-magyar olimpiai pályázatnak komoly kockázatai vannak, amelyeket a NOB bizonyosan mérlegel majd.

Hozzátette, Vučić ugyan nem említette melyik játékokra jelentkezne, legkorábban a 2036-os rendezvényre adhatná be a pályázatot. Ez is függ attól, hogy Párizs, Los Angeles és Brisbane után melyik kontinensre esik a választás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dénes Ferenccel
2024.05.03., péntek 8:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert