„Klubrádió
Esti gyors

A végjáték kezdete? – Szénási Sándor jegyzete

25/01/2023 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"A Nyugat ugyanis megértette, hogy a tankok nélkül vagy a háború húzódna el a számára is elviselhetetlenül hosszú időre, vagy Ukrajna bukna el végleg, és akkor az egész kiállás az orosz agresszióval szemben hiábavaló volt. A Leopard2 ezért is jelent szimbolikusan is új korszakot. Most már minden kártya az asztalon van."

2023. január 25. Esti gyors-részlet (2023.01.25. Szénási Sándor jegyzete)
03:25
00:00

Az orosz T90M-es tank, az Áttörés becenevű, fölényesen leveri a német Leopard2-t, mondta Jurij Svitkin, a parlament katonai bizottságának elnöke azután, hogy Berlin hosszas téblábolás után közölte: szállít Ukrajnának a típusból.

Svitkinnek mondhatni munkaköri kötelessége, hogy ilyesmit állítson, és akár még igaza is lehet, bár ez kétséges. Mi természetesen mi nem értünk a haditechnikához, ezért egy alaposnak tűnő magyar nyelvű szaklaphoz, az Elfnet.hu-hoz fordultunk, amely szépen elmagyarázza, hogy a T90-es tankot 1992-ben kezdték el gyártani az oroszok, de csak átmeneti típusnak szánták a hatékonyabb páncélosok megjelenéséig.

A T95-nek nevezett, a T80-ra alapozó típus gyártása azonban pénzhiány miatt akadozott, ezért a T90-ből építettek meg 107 darabot, ezeket a csecsen háborúban vetették be, aztán megint nekiestek a T95-nek, de a pénz megint elfogyott, vagy tán sose is volt, így a T90 maradt, jelenleg 350 darabot tartanak hadrendben, plusz 200-at raktáron. Oroszországon kívül Azerbajdzsán, India, Algéria, Türkmenisztán és Uganda tartja hadrendben, tehát nem egy agyonrendelt típus.

A forrás végül közli, hogy csupán egy erősen feljavított T72-ről van szó, vagyis a nevének megfelelően alapból a hetvenes évek technikájára épül. Ez írja az Elfnet.hu.

Tegyük hozzá, a Leopard2 is a hetvenes években startolt, viszont azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll. Az amerikaiak az Abrams prototípusával versenyeztették, és kiderült, hogy a Leopard2 páncélzata erősebb, a hajtóműve megbízhatóbb. Voltaképpen a ma ismert Abrams is úgy alakult ki, hogy a Leopard2 tornyát és a lövegét szerelték fel az amerikai alapra. Ma a legelterjedtebb tankok egyike, húsz ország használja Kanadától Svédországon át Spanyolországig.

Vagyis az orosz tank fölénye inkább káprázat, mint valóság.

Mindazonáltal világos, hogy a kb. 400 orosz T90M-el szemben az ukránoknak nem lesz 400 Leopardjuk, és Abramsből is csupán harmincat kapnak egyelőre, aminek a kitanulása ráadásul hosszú hónapokat jelent. Azért mondunk egyébként körülbelül négyszáz orosz tankot, mert a raktáron tartott technikáról már többször kiderült, hogy részint már régen ellopták, részint meg rozsda marja, nem ragyog. Mindegy, most tényleg fordulatról van szó.

Mint elemzők rámutatnak, először is arról, hogy bár a közhiedelemmel szemben Ukrajna már korábban is kapott támadó fegyvereket, a tüzérségi és rakétarendszerek nem voltak alkalmasak terület visszafoglalásra, a tankok viszont igen. Másrészt a döntéssel a Nyugat deklarálta, hogy nem lesz rabja az oroszok nukleáris zsarolásának, és átlépi a sokat emlegetett vörös vonalat, ha volt erről korábban titkos egyezség Washington és Moszkva között, ha nem. A Nyugat ugyanis megértette, hogy a tankok nélkül vagy a háború húzódna el a számára is elviselhetetlenül hosszú időre, vagy Ukrajna bukna el végleg, és akkor az egész kiállás az orosz agresszióval szemben hiábavaló volt.

A Leopard2 ezért is jelent szimbolikusan is új korszakot.

Most már minden kártya az asztalon van.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. január 25-i adásában hangzott el.