„Támogassa
Esti gyors

Aki visszavonul, agyonlövik – Putyin "barátságos szakácsa" és a Wagner-zsoldossereg

18/01/2023 18:53

| Szerző: Klubrádió

Az Ukrajnát megtámadó orosz haderő hónapok óta először egy kisebb sikert ért el: hosszú és véres harcok után elfoglalta a Donbaszban Szoledar városát. Ám úgy látszik, nemcsak a vereségek, a siker is civódást eredményez: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsapatok főnöke ugyanis kizárólag magának követeli a babérokat. Nemes Gábor összeállitása a hírhedten brutális zsoldosvezérről és csapatáról.

2023. január 18. Esti gyors / részlet, Nemes Gábor összeállítása (23.01.18.)
07:00
00:00

"A Wagner egységei ellenőrzésük alá vonták Szoledar egész területét. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Szoledar ostromában a Wagner-csopporton kívül semmilyen más egység nem vett részt" – ezt nyilatkozta Prigozsin, miután az orosz hírügynökségek valahogy elfelejtkeztek róla a győzelmi jelentésnél. Ez később módosult, de Putyin legutóbbi személyi döntései egyértelmüen azt mutatják: a hadsereg és a Wagner-csoport versenyeztetésénél most a vezérkar került előnybe.

Jevgenyij Prigozsin
 
2016. augusztus 9-én Szentpéterváron készített kép Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz üzletemberről, aki 2022. november 7-én egy közösségimédia-bejegyzésben elismerte, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és közölte, hogy a jövőben is erre fog törekedni. Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
 
 

"Prigozsint és minden jel szerint (Szergej) Szurovikint is kezdik háttérbe szorítani. A hagyományos, intézményesített erőszakszervek képviselői úgy döntöttek, hogy be kell fejezni ezt a játszmát, Prigozsin túlságosan aktívvá vált a politikai színtéren, miközben hatalmasak a Wagner veszteségei, elvesztette harcosai többségét. Rabokat még toborozhat, de nem játszhatja az első hegedűt a fronton. Ezt mutatja, hogy (Alekszandr) Lapin tábornokot, akit Prigozsin és (Ramzan) Kadirov csecsen elnök az őszi kudarcok után nyilvánosan támadott és akit megalázó módon le is váltottak, most a szárazföldi haderő vezérkari főnökévé nevezték ki. (Valerij) Geraszimov vezérkari főnököt pedig Szurovikin tábornok fölé tették és ma ő irányítja az egész Ukrajnai hadműveletet" – mondja Jevgenyij Kiszeljov, az egyik legtekintélyesebb orosz emigráns újságíró. Más elemzők szintén úgy gondolják, hogy Prigozsinból soha sem lesz komoly politikai tényező.

"Ő egy egyszer használatos eszköz, amelyre Putyinnak konkrét célok eléréséhez van szüksége. Ezek katonai, nem pedig politikai célok. Úgyhogy előbb-utóbb félre fogja tenni. Azt gondolom, hogy ha vége lesz a harcoknak, Prigozsint likvidálják" – mondja Andrej Malgin publicista. De azért az sem véletlen, hogy a bűnözőből lett oligarcha eddig ilyen sokra vitte.

"Putyin számára Prigozsin egyfajta hatékony menedzsernek számít. Ő az ilyeneket szereti. Az más kérdés, hogy Prigozsin most már igazi legális, állami szereplővé akar válni de úgy, hogy közben megőrizze személyi függetlenségét" – véli Mihail Komin politológus. És a Wagner-főnök valóban igazi stratégának érzi magát.

"Ma már nem lehet arról beszélni, hogy Kadirov meg jómagam nem katonák, hanem civilek vagyunk. Nyolc év alatt nagyon alapos katonai tapasztalatokat szereztem, lényegesen nagyobbat, mint aki a védelmi minisztériumban szolgált évtizedekig" – méltatlankodott és támadta egyúttal a hivatásos konkurenciát a harcias oligarcha. De alighanem kicsit túlbecsülte lehetőségeit.

 
Wagner csoport (kép: Youtube)
 
 

"Abban reménykedett, hogy ha megmutatja, milyen hatékony a harctéren, akkor ő vezényelheti azt a jelenleginél sokkal nagyobb hadsereget, amelyet most hoznak létre Oroszországban. Közben az orosz politikai osztály rengeteg képviselőjével kerül konfliktusba. Beszállt a gazdaságba, kezdett a külpolitikába is beavatkozni, sőt az elítéltek megkegyelmezésének jogát is átvállalta az elnöktől. És most, pont katonai sikerei csúcsán Putyin szemmel láthatóan eldobta. És a személyi változásokkal egyértelművé tette, hogy egy háborúban a főszerepet a reguláris hadseregnek kell játszania" – így vélekedik Ivan Jakovina ukrán szakértő. De hogyan lett egyáltalán ilyen fontos tényező ez a meglehetősen bárdolatlan és brutális figura, aki a nyolcvanas években kilenc évet ült rablásért?

"Amikor kiszabadult, Prigozsin a kereskedelemben próbálkozott, '96-ban pedig vendéglős lett és megnyitotta az első igazán elit vendéglőt Szentpéterváron. Ott ismerkedhetett meg Putyinnal. Aki mikor elnök lett, már nála ünnepelte születésnapját. így ragadt rá Prigozsinra a 'Putyin szakácsa' titulus. De igazán nagy dobása az volt, amikor megszerezte a hadsereg élelmezésének, majd az iskolai étkeztetésnek a monopóliumát. A hadsereg vezetésével ekkor veszett össze – állítólag csalt az adagokkal. És így lett igazi milliárdos: két jachttal, három magánrepülőgéppel, meg mindennel, ami ehhez tartozik. Felemelkedését zsarolások, gyilkosságok, perek és ujságírók megfélemlítése kísérte. Afrikában három, a Wagner-csoport után nyomozó újságírót máig tisztázatlan körülmények között megöltek" – számol be az életút állomásairól Dmitrij Trescsanyin, a Mediazona újságírója, aki a sokáig rejtőzködő Wagner hadsereg megalapítását 2015 augusztusára teszi.

Ez év szeptemberében kezdődött az orosz katonai hadművelet Szíriában, ahol a Wagner-zsoldosok először játszottak jelentős szerepet. Ukrajnában viszont kezdetben szó sem volt az addig a harmadik világban ügyködő zsoldosok bevetéséről, hiszen gyors győzelemre számítottak. De aztán szükség lett rájuk. Annyira, hogy hatalmasra duzzadt a csapat, saját repülőgépeik, légelhárításuk és tankjaik vannak. És most már mindenkit felvesznek, sőt rabokat is toboroznak. 23 ezer elítélt került így a frontra. Egy részüket Prigozsin – a börtönőröket félretolva – maga verbuválta.

"A dezertálás a legnagyobb bűn. Senki sem vonul vissza, senki sem adja meg magát. De ha rendesen harcoltok, fél év múlva hazamentek és kegyelmet kaptok. Ide a lágerbe soha többé nem kerültök vissza. Ugyanis ha valaki a frontra érkezve meggondolja magát és vissza akar jönni, azt katonaszökevénynek nyilvánítjuk és agyonlőjük" – így a "barátságos főszakács". És ezt nemcsak a kalapácsos kivégzésekről feltett borzalmas videó, hanem a múlt héten Norvégiába szökött Andrej Medvegyev – egy ukrajnai Wagner-egység parancsnoka – is megerősítette.

"Megbízható személyes információm van három olyan sebesült elítélt kivégzéséről, aki megpróbált elszökni a kórházból. És tíz olyan esetről, amikor a frontra vitt elítéltek megtagadták a részvételt és ezért a parancsnok, hogy példát statuáljon, agyonlövette őket" – mondja a Norvégiában menedékjogot kérő egykori zsoldos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Esti gyors
2023. január 18., szerda 18:50
Riporter: Nemes Gábor