„Támogassa
Klubdélelőtt

Állami támogatás nélkül forgatja új filmjét Herendi Gábor

3/05/2024 18:24

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Magyar Péter tüntetésén elmondott beszéde után kirúgott lelkész, Esterházy könyvtára, Für Anikó férje, Herendi Gábor és új filmje, valamint a Spinoza színház alapítója voltak az e heti Klubdélelőtt vendégei.

2024. május 04. Klubdélelőtt (2024. május 04., szombat 09:00)
156:19
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00: Tarr Zoltán református lelkész április 6-án felszólalt Magyar Péter tüntetésén a Kossuth téren, ahol bírálta az állam és az egyház összefonódását, követelte Balog Zoltán református püspök lemondását. Két nap múlva elbocsátották állásából. De ki is valójában Tarr Zoltán? Édesapja és a nagyapja lelkész volt, az édesapja vezetője volt a Magyar Bibliatársulatnak. Először irodalomtörténész akart lenni, szavalt, keresztény színjátszókörbe járt, a színészet is megfordult a fejében. Végül teológiát tanult, két helyen is egyetemi lelkész lett, ösztöndíjjal az USA-t megjárta, a zsinatnál felfigyeltek rá, majd egy nemzetközi találkozó szervezését bízták rá, 2003–2015 között ő lett a zsinat tanácsosa, az egyház országos közigazgatásának vezetője…Folytatását hallhatták a Klubdélelőttben.

10.00: Esterházy Péter halála után a felesége, Gitta a mintegy 12 ezer kötetből álló értékes könyvtárukat a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta. A gyűjtemény feldolgozása hosszú időt vett igénybe, de ma már az olvasók rendelkezésére áll. Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész volt a vendégünk.

10.30: Fekete György közgazdász, dalszövegíró, zeneszerző, Für Anikó színésznő férje különleges kitüntetésben részesült. Ádám-díjat kapott, amit azok a férfiak kaphatnak, akik mindent megtesznek azért, hogy a feleségük, élettársuk kibontakoztathassa a képességeit, ne szenvedjen hátrányt a karrierjében csak azért, mert nőnek született.

11.00: Herendi Gábor hét filmje az elmúlt két évtizedben közel 2,5 millió nézőt vonzott a mozikba, amivel messze a legsikeresebb magyar rendező, ennek ellenére évek óta egy fillért nem kap, hogy újabb filmet készítsen. De nem adta fel, állami támogatás nélkül készíti a legújabb romantikus vígjátékát, a címe: Futni mentem. Főszereplője egy anya, Udvaros Dorottya, aki férje halála után elhatározza, hogy teljesíti annak utolsó kívánságát, és lányaival (Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix) váltóban lefutja a maratont. Apró probléma, hogy egyikük sincs fizikálisan és mentálisan felkészülve a futásra.

11.30: Sándor Anna húsz évvel ezelőtt, Hollandiából hazaköltözve létrehozta az ország egyik első magánszínházát, a Spinozát. Olyan kulturális teret álmodott meg, amely szellemi és érzelmi otthont ad egy közösségnek. Az elmúlt két évtizedes munkájáért Ember Mária-díjat kapott, amit a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ítéli oda minden évben azoknak a személyeknek, akik az emberi jogokért küzdenek, és bemutatják a magyarországi zsidó- és nem zsidó emberek együttélését.

Kultúra - Fehér Rózsa díj
 
Sándor Anna
 
Budapest, 2010. szeptember 30. Sándor Anna kitüntetett beszél a díjátadó ünnepségen. Fellegi Ádám zongoraművész, Sülyi Péter művelődésszervező, a Kolibri Színház társulata és Sándor Anna, a Spinoza Ház tulajdonosa kapja idén a Kultúraközvetítők Társasága Fehér Rózsa díját. A Kultúraközvetítők Társasága 20 éve alakult civil szervezet, legfőbb célkitűzése segíteni a kulturális értékek eljutását a közönséghez, az értékteremtést és a közösségi művelődést. A társaság 1992 óta minden évben titkos szavazással ítéli oda a Fehér Rózsa díjat a fenti célok elérésében közreműködő magánszemélyeknek és közösségeknek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2024. május 4., szombat 9:00-12:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa