„Köszönjük
Anno Budapest

Anno Budapest: A szinkron

27/10/2024 06:00

| Szerző: Klubrádió/pj

Hányszor hallották életükben a mondatot, hogy "szinkronrendező Tomasevics Zorka"? Vagy hogy Pálinkó Mária? Netán Dezsőffy Rajz Katalin?

2024. október 27. Anno Budapest (2024. október 27., vasárnap 14:00)
108:41
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós Szerkesztők: Árva Brigitta
El tudják képzelni Columbot (Peter Falk) nem Szabó Gyula hangján? Vagy Woody Allent Kern András nélkül? Valóban nincs Terence Hill Ujréti László nélkül? Ugyanakkor Louis de Funèst nemcsak Haumann Péter hangján ismerjük, hanem Zenthe Ferenc és Szombathy Gyula tolmácsolásában is. Mit adott Kristóf Tibor orgánuma James Onedin (Peter Gilmore) karakteréhez? Vagy Detre Annamária a Lucélia Santos által alakított Isaurához? Mennyire igaz, hogy a szinkron és az alakított karakter közötti életbeli hasonlóságok számítanak? Példa erre Bujtor István, a magyar Bud Spencer, vagy a Kojaket alakító Telly Savalas hazai interpretációja, Inke László.

Felmerül a kérdés is, mennyire tud bekavarni egy film nézésekor az, hogy egy hang több híres alakításhoz is kapcsolódik. És milyen változást hozott ebben a szinkronizálás világban a rendszerváltás? Sokan mondják, hogy romlott - az egykor tényleg világszínvonalú (vagy csak Magyarországon világhírű?) - magyar szinkron színvonala, miután a megszaporodott külföldi filmeket és sorozatokat még megfelelően tudták szinkronizálni az új stúdiók, a 90-es évek végétől az időhiány és az alacsony költségvetés miatt csökkent a minőség, egyúttal a szinkronszínészek gázsija és megbecsültsége is.

Apropó, mi a különbség a szinkronizáló színészek és a szinkronszínészek közt? Mennyiben más valódi szereplők és rajzfilmszereplők magyarítása? (Apropó, tudták, hogy kollégánk, Bódy Gergő Fred Jones hangja a Scooby Dooból? Vagy hogy Penke Bence hangján szól Jake Harper karaktere a Két pasi – meg egy kicsiből?) Szinkron vagy felirat? Ilyen, és ehhez hasonló témákat dobtunk fel, csatlakozzanak az élő műsorhoz, osszák meg véleményüket, emlékeiket.

Az Anno Budapest (magyar hangja Panxnotded Miklós) várta a hallgatói telefonokat és üzeneteket vasárnap délután 2 és 4 között.

Telefonszámaink: +36 1 240-6953 és +36 1 240-7953. Üzenhet Viberen is: +36 30 303-0953.

Címlapi fotó: 1953. Kecskeméti utca 10-12., Középület Tervező Intézet. Gádoros Lajos, az intézet igazgatója, kollégáinak bemutatja a Szinkron-műterem makettjét. Forrása: Fortepan.hu / Gádoros Lajos

Anno Budapest
2024. október 27. vasárnap 14:00
Műsorvezető: Panxnotded Miklós