„Támogassa
Ötös – Beregi Péterrel

Budapest, Párizs, Los Angeles – Bánfalvy Ági az Ötösben

23/09/2023 07:57

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben a Gálvölgyi Jánost helyettesítő Beregi Péter vendége Bánfalvy Ági színművész volt; a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni, gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. szeptember 22. Ötös – Beregi Péterrel (2023. szeptember 22., péntek 10:05)
94:32
00:00
Szerkesztők: Timár Ágnes

Az egész ország egy csapásra megismerte az Abigél című sorozatból. Bár a Szabó Magda regényéből adaptált alkotás híressé tette az osztálytársait alakító színésznőket is, Bánfalvy Ági Torma Piroskaként szó szerint kimagasodott a többiek közül.

Különleges fizikuma és szépsége lehetővé tette, karriervágya pedig űzte az újabb feladatok felé. Ezeket azonban nem itthon találta meg. Először Franciaországba jutott el egy forgatásra. A filmet nem más rendezte, mint Jean-Luc Godard. De a stábra sem panaszkodhat, olyan művészekkel dolgozott és lakott együtt, mint például Isabelle Huppert.

Bánfalvi Ágnes Beregi Péter Ötös
 
Bánfalvy Ágnes és Beregi Péter az Ötösben
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Ahhoz, hogy Godard felfigyeljen rá, persze nem volt elég Bánfalvy Ági magassága, a merészsége viszont már igen, amikor megkérdezte, hogy elénekelhetne-e egy dalt. Miután elintézték neki a vízumot a francia pályatársak, munkavállalási engedélyt kapott és a szakszervezetbe is belépett, itthon tudomásul vették, hogy disszidált. Az akkori vezetés ezt azzal „hálálta meg”, hogy az Abigél stáblistájáról levetette a nevét. Persze erről ő csak évekkel később értesült.

Franciaországból már bármerre mehetett, és mivel még többet akart tanulni és tapasztalni, New York lett a következő úti cél. Két évig maradt a városban, ahol munka mellett filmezést tanult az egyetemen. Vagyis a kamera másik oldalára került. Valószínűleg itt maradt volna tovább is, de felajánlották, hogy a nyugati parton is folytathatja a tanulást, és az mégis csak közelebb van a tényleges filmezéshez. Los Angelesbe költözött és a UCLA-n folytatta a tanulmányait.

Bánfalvi Ágnes Beregi Péter Ötös
 
Bánfalvy Ágnes és Beregi Péter az Ötösben
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Bánfalvy Ági tudta, csak akkor léphet tovább, ha igazán jól beszéli a nyelvet. Mikor elérte a kívánt szintet, már tanári állást ajánlottak neki, ahol színészetre oktatta a hallgatókat.

Nem mellesleg lehetőséget kapott, hogy megrendezze a Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékot, amely annyira jól sikerült, hogy az eredeti tervek helyett dupla annyi előadást játszottak belőle.

Egy egész adás kevésnek bizonyult, hogy elmesélje, mi minden történt vele még ezek után. Hogy hazajött, és nyitott színészképzőt, már idő híján Beregi Péter foglalta össze.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Beregi Péterrel
2023. szeptember 22., péntek 10:05