„Klubrádió
Vény nélkül

Cukorbetegség, a néma gyilkos

12/11/2022 09:17

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

November 14. a Diabétesz Világnapja – ehhez kapcsolódóan az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 20-án vasárnap rendezi meg Egy Csepp Világnapját, de már hétfőtől kezdve, egész héten különböző ingyenes programokkal készülnek.

2024. május 07.
00:00
00:00

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is megrendezi a Diabétesz Világnaphoz kötődő ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot november 20-án, vasárnap 10-18 óra között Budapesten, a MOM Sport rendezvényközpontban. Az esemény mottója: Generációkon át. Ennek szellemében a család minden tagjára gondoltak a szervezők. A gyerekeket olyan fellépők szórakoztatják, mint a Kolompos Zenekar, Peller Anna és a Street Sixteen tinizenekar. Ismét megnyílik a közkedvelt Teddy Maci Kórház, ahol a kicsik plüss macikat „gyógyíthatnak” orvostanhallgatókkal együtt. Az „orvosi rendelés” alatt játékosan ismerhetik meg a kis „macidoktorok” a gyógyító tevékenységet, de az egészségre nevelés, a prevenció és a veszélyes élethelyzetek elkerülése is középpontba kerül.

Erős Antónia vezetésével 15 órakor indul a hagyományos Diabétesz Séta, mellyel arra hívják fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért, és hogy a sport a cukorbetegeknek az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti. A séta online közösségi kihívással is kiegészül, Kék Kör Túra néven a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével, melyhez csatlakozhat bárki november 14-20. között. Cél: az Országos Kékkör távjának a megtétele. A közösségi kihívás a MOM Sportban zárul, ahol egy gyaloglópadon „gyűjthetik a kilométerek” a versenyzők, akik között a rendezvényen nyereményeket sorsolnak ki, de a tombolán is értékes ajándékok találnak gazdára.

A felnőtteket ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal, kiállítói standokkal és koncertekkel várják.

A családi egészségnap mellett online webinárokkal is készül az alapítvány. November 14-18. között minden délután egy-egy aktuális egészségtémában láthatnak beszélgetést szakemberekkel a ZOOM platformon.

Gémes Renáta, az alapítvány projektmenedzsere a Klubrádiónak elmondta, a 2-es típusú cukorbetegségnél a prevenció a legfontosabb. Többségünk általában nem fordít gondot a szűrésekre, és gyakran későn fordulunk orvoshoz. Sok diabetológus találkozik olyan pácienssel, aki már fekélyes lábbal kerül oda, és derül ki róla, hogy cukorbeteg. A 2-es típusú cukorbetegséget nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak, Magyarországon nagyjából 800 ezer cukorbeteg él, akik rendszeresen kiváltják a gyógyszereiket, és körülbelül ugyanennyi beteg lehet, akiről még nem állapították meg, vagy nem szedi a gyógyszerét.

Az alapítvány egyik célja, hogy a betegséget időben felismerjék. „Nem félni kell a szűrési eredményektől, hanem gondot fordítani arra, hogy legalább egyszer egy évben méressük meg a vércukorszintünket, különösen, ha a családban már van ismert cukorbetegség” – zárja Gémes Renáta.

A programokról bővebben itt és itt olvashatnak az érdeklődők.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Vény nélkül
2022.11.11., péntek 14:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Lay Viktória