„Zajlik
Reggeli gyors

Izrael megállíthatatlannak tűnik

3/10/2024 09:39

| Szerző: Klubrádió

Totális háború nem lesz, de még hosszú ideig elhúzódhat a tavaly október óta tartó közel-keleti válsághelyzet, amely most eszkalációs spirálban van. A szakértők szerint sok minden eldőlhet a napokban, mert ha az Egyesült Államok katonailag részt vesz egy Iránnal szembeni akcióban, az a vörös vonal átlépése lehet a részéről olyan térségbeli államok szemében is, amelyek egyébként  szövetségeseinek számítanak.  A Reggeli gyorsban Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet tudományos főmunkatársát és a Csicsmann László, Közel-Kelet-szakértőt kérdezték.

2024. október 03. Reggeli Gyors - részlet 2024.10.03. Csicsmann László és Tálas Péter
14:21
00:00
Tálas Péter szerint Libanon esetében már nem hadműveletekről, hanem háborúról beszélhetünk, és ez tovább eszkalálódat, amennyiben folytatódik az iráni-izraeli rakétapárbaj vagy Irak területén az Egyesült Államokkal ellenséges erők újabb műveleteket hajtanak végre amerikai támaszpontok ellen, vagy Jemen partjainál az Iránnal szövetséges jemeni húszi lázadók teljesen megbénítják a fontos hemteközi közlekedési útvonalnak számító Ádeni-öböl és Vörös-tenger közti hajóforgalmat. Mint mondta: ma a legnagyobb probléma, hogy Izraelt képtelenek visszafogni a szövetségesei, az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu népszerűsége pedig a felmérések szerint láthatóan erősödik hazájában a háború nyomán. Ez a két tényező pedig további eszkaláció felé mutat.

Hasonlóan véli Csicsmann László is: szerinte Izraelre a legfőbb fenyegetést nem a proxy szervezetekként működő, Iránnal szövetséges erők  jelentik, hanem az iráni nukleáris atomprogram léte. Az viszont pozitív, hogy az új iráni elnök is azt mondta, hogy Irán hajlandó tárgyalni és újranyitni a nukleáris fejezetet az Egyesült Államokkal.  Az a nagy kérdés, hogy Izrael betartja-e azt az amerikai kérést, hogy ne támadjon iráni nukleáris létesítményeket. Emlékeztetett, maga a Libanoni front is eszkalálódik, szerdán már nyolc izraeli katona vesztette életét. Ez akár hónapokig is elhúzódó hadművelet lehet, és kérdés, hogy ebből Izrael, hogyan tud majd kihátrálni. Eközben Izrael is támadásokat hajtott végre Jemenben és Szíriában. Ez is az eszkaláció jele – foglalta össze.

Tálas Péter egyáltalán nem biztos egy sima izraeli győzelemben a Hezbollah ellen Dél-Libanonban. Hangsúlyozta, a Hezbollah jóval erősebb, mint a gázai Hamász, és biztos benne, hogy a szárazföldi műveletek nem lesznek olyan sikeresek, mint azt Izrael elgondolja. Inkább úgy véli, Izrael a légitámadások irányba mozdul majd el. Emlékeztetett, hogy Izrael háborúi a libanoni Hezbollah ellen nem voltak igazán fényes sikerek, sem 2000-ben, sem 2006-ban.

Vajon mit lép Irán?

Csicsmann László szerint Irán a rakétatámadással két hónapot kivárt, hiszen július végén történt a vele szövetséges, és épp teheráni látogatáson tartózkodó Hamász-vezető, Iszmáíl Hanije elleni merénylet, valamint előtte a Hezbollah egyik parancsnoka, Fuad Shukr meggyilkolása. Bár Irán már akkor azt üzente, Izrael meg fogja bánni, amit tett, mostanáig nem indítot támadást. Izrael libanoni akciója, a Hezbollah meggyengítése azonban a vörös vonal átlépésének tekinthető Irán számára, most már valamit lépniük kellett. Egyúttal az iráni külügyminiszter jelezte, hogy a keddi rakétatámadással a maguk részéről lezártnak tekintik az ügyet, ám ha lesz izraeli válasz, akkor attól nem fognak megijedni. Tálas Péter szerint azonban Izrael most erősnek érzi magát, és egyelőre megállíthatatlannak tűnik, ezért válaszolni fog az iráni rakétatámadásokra, vagyis marad az erőszakspirál.

Arra a kérdésre, hogy van-e esély tűzszünetre Gázában, ami a libanoni helyzetre és az Izrael és Irán közti közvetlen konfliktusra is csillapítóan hathatna, Csicsmann László úgy válaszolt, hogy Izraelnek valahogy szembe kell néznie a palesztin kérdés rendezésével, és ehhez jó lenne Öböl-menti arab országokat is megnyerni. Bár mindig van kivel tárgyalni, és valóban szavatolni kellene az izareli lakosság biztonságát, a jelenlegi folyamatok nem ebbe az irányba mutatnak.

Tálas Péter szerint totális háború nem lesz a térségben, de e nélkül is bőven még eszkalációs lehetőség, és még hosszú ideig, hónapokig elhúzódhat az adok-kapok. Csicsmann László szerint a napokban sok minden eldőlhet. Ha az Egyesült Államok katonailag részt venne egy Iránnal szembeni akcióban, az a vörös vonal átlépése lehet a részéről olyan térségbeli államok szemében is, mint Szaúd-Arábia vagy az Öböl-menti emírségek, amelyek egyébként  szövetségeseinek számítanak. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csicsmann Lászlóval és Tálas Péterrel
2024.10.03. csütörtök 8.10
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János