„Köszönjük
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

KAF: A periférián élő nagy költő – Kovács András Ferenc költészetéről Mészáros Sándor beszélt az Ötösben

27/10/2024 17:19

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Ezúttal is irodalommal kezdtünk a pénteki Ötösben. Murányi Tünde és Kálid Artúr műsorvezetők elsőként Kovács András Ferenc költészetéről beszélgettek Mészáros Sándorral, majd az ELTE oktatója, Müllner András érkezett hozzánk. Őt a kisebbségkutatásról és a Romakép Műhelyről kérdeztük, majd az Anna Margitról készült portréfilm alkotójával, Kiss Dániellel beszélgettünk. Ezt követően a közösségi lakhatásról részleteibe Madaras-Horogh Petra és Babos Annamária avatta be a hallgatókat.  

2024. október 18. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. október 18., péntek 10:05)
97:27
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
A Klasszikusok újratöltve rovatunk vendége Mészáros Sándor író, kritikus, szerkesztő, a Kalligram Kiadó igazgatója volt. Költészetről beszélgettünk vele, méghozzá a tavaly elhunyt költőfejedelem, Kovács András Ferenc, vagy ahogy mindenki hívta, KAF életművét idéztük meg közösen.

Mészáros Sándor és Kovács András Ferenc közeli jó barátságban voltak, erről is mesélt a műsorban, és természetesen arról is, hogy KAF költészete hogyan illeszkedik be a magyar irodalomba, mennyire van jelen az irodalmi közbeszédben és gondolkodásban. Mint mondta, KAF igazi nagy költő volt, aki bár kacérkodott vele, más műfajban mégsem alkotott. Az Erdélyben élő költőt korán befogadta a magyar irodalom, termékeny szerző volt, 25 verseskötete jelent. Mestere volt a nyelvnek, és munkássága mindvégig magában hordozta a holokauszt és Trianon traumáját. Szóba került Kovács András Ferenc színházi kötődése is, hiszen szülei színházi emberek voltak, és természetesen verseket is olvastak a műsorvezetők, hogy pontosan melyiket, az kiderül az adásból.

Kálid Artúr, Mészáros Sándor és Murányi Tünde
 
Kálid Artúr, Mészáros Sándor és Murányi Tünde
Fotó: Mátyus László
 

Ezt követően dr. Müllner András, egyetemi oktató érkezett hozzánk, az ELTE Média és Kommunikáció tanszékéről. Több mint 10 éve vesz részt a Romakép Műhely munkájában - erről is kérdeztük -, de szó volt a tanszéken alakult Minor Média/Kultúra Kutatóközpont munkájáról is, ahol nagy hangsúlyt helyeznek a filmes eszközök bevonására. A társadalmi ügyek iránt érzékenyítő, médiatudatosságra nevelő Romakép Műhely, tulajdonképpen egy közösségi filmklub és egyetemi kurzus az ELTE-n. Az itt folyó kutatásról, a részvételi film mibenlétéről, a roma és nem roma civil szervezetekkel, közösségekkel kialakított viszonyról és a diákok bevonásáról is mesélt az oktató.

Dr. Müllner András
 
Dr. Müllner András
Fotó: Gyürke Kata
 

A folytatásban Kiss Dániel Áron műgyűjtő érkezett a stúdióba, aki folytatta önálló művészettörténeti kutatássorozatát. Korábban Ország Liliről talált meg egy csaknem ötven éve elfeledett felvételt – ezúttal a 110 éve született Anna Margit feledhetetlen alakja előtt tiszteleg a róla készített portéfilmmel.

Hallottak már a cohousing-ról, vagyis a közösségi együttélésről? Ez lenne a hagyományos lakhatás alternatívája? Erről a modellről kérdeztük Madaras-Horogh Petrát és Babos Annamáriát, az immár 5 éves CoHousing Budapest Egyesület társelnökeit.

Kálid Artúr, Babos Annamária, Madaras-Horogh Petra és Murányi Tünde
 
Kálid Artúr, Babos Annamária, Madaras-Horogh Petra és Murányi Tünde
Fotó: Gyürke Kata
 
 

Címlapi fotó: Kovács András Ferenc Forrás: Wikipedia / Bahget Iskander

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. október 18. péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata