„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete

26/07/2024 18:03

| Szerző: Selmeci János

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka.

2024. július 26. Esti gyors-részlet (2024.07.26. Selmeci János jegyzete)
03:33
00:00

Most mindenki gondoljon a három kedvenc politikusára. Megértem ha nehéz, lehet kettő is, de gondoljanak rá, és próbálják meg megmondani, hogy ezek a politikusok pontosan mihez is értenek. Sikerült?

Ha nem, vagy nem tökéletesen, nem önökben van a hiba, én sem tudnám a Parlament honlapján fellelhető önéletrajzok segítsége nélkül, hogy Varjú László eredeti szakmája bányász, azt pedig már csak a régi motorosok tudják felidézni, hogy hányféle tudós ember üldögélt az első szabadon választott országgyűlésben, arra viszont még éppen emlékszem, hogy Kunhalmi Ágnes oktatáspolitikusnak indult, mielőtt az összefogás állandó felelőse lett.

Távol áll tőlem a szakértői kormány követelése, és még azt sem hiszem, hogy az egészségügyért felelős miniszternek orvosnak kell lennie (megpróbáltuk, úristen), mert politikus kell, hogy legyen, a szakpolitizálásnak viszont igenis van értelme. Ez arról jutott eszembe, hogy Kulja András, a Tisza Párt orvos/EP képviselője megírta Kásler professzornak, hogy az 50 fokos műtőben meghalnak a betegek, én pedig elhittem neki.

A Fidesz úgy nyerte meg a 2022-es, háború által tematizált választást, hogy az ellenzéknek nem volt külpolitikusa, senki, aki hitelesen tudott volna mondjuk Ukrajnáról és Oroszországról beszélni, és nem feltétlenül azért nem, mert nincs potenciálisan ilyen ember az ellenzékben, hanem mert nem építették föl korábban, hogy rendelkezésre álljon, amikor szükség van rá. Hasonló történhetett a magyar infláció rekorddöntögetése idején, mivel ellenzéki gazdaságpolitikus is alig van, aki pedig esetleg volt, azt látványosan letiltották arról, hogy mondjuk az árstoppokról beszéljen. A vasúti közlekedés nagyjából félévente kiszámíthatóan szétesik, még sincs egyetlen ellenzéki közlekedés politikus sem, illetve hohó, van egy, Vitézy Dávidnak hívják, aki a Fidesz jelöltjeként majdnem főpolgármester lett a vérbaloldali Budapesten.

Mondok egyébként ellenpéldát is, amikor pár éve halottam az azóta polgármesterré választott kutyapártos Kovács Gergőt az önkormányzati közbeszerzések problémáiról beszélni, annyira toppon volt a csávó, hogy nem csak azt hittem el neki, hogy felismeri a korrupciót, hanem azt is, hogy talán meg is tudja szüntetni. Szerintem nem volt hülyeség a DK árnyékkormánya sem, ők talán túl sokan és túl ódivatúak voltak, és nem árnyékkormányinfókon, hanem egyperces TikTok-videókban kellett volna szakérteniük, fene tudja.

Persze a politika első vonala nem a szakértelemről, hanem az érzelmekről szól, senkire sem szavazunk csak azért, mert ért az oktatáshoz, és értem én, hogy a 21. században kellenek az influencer-alkatok, az viszont nem lenne hülyeség, ha az ellenzék (meg amúgy a Fidesz is, haló, Lázár János nem ért a közlekedéshez) elkezdene szakpolitikusokat felépíteni, nem csak azért, mert a tudás amúgy szexi, hanem mert a végén úgyis az lesz a kérdés, hogy kiről hiszik a választók, amit a többségük egyelőre még csak Orbán Viktorékról gondol biztosra, hogy el tudják valahogy kormányozni az országot.

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka. Hátha tényleg értenek valamihez. 

 
Dr. Kulja András az EP-ben
 
(balról jobbra:) Ewa Kopacz, Dr. Kulja András és Dr. Peter Liese
Dr. Kulja András/Facebook
 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. július 26-i adásában hangzott el.