„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 33. epizód

28/04/2024 11:34

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában a 18. század második felétől, vagyis a Pugacsov-féle felkeléstől a napóleoni háborúkig vizsgáltuk Oroszországot, átlépve így a 19. századba.

2024. április 27. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. április 27., szombat 13:30)
26:00
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Ismét egy kicsit közelebb kerültünk aktuálisan kiszemelt filmünkhöz, a Doktor Zsivágóhoz. Habár ebben az adásban például egy konkrét esemény kapcsán meg idéztük főhősünket. Ugyanakkor maradtunk egyelőre a korábban elkezdett témánknál. Nevezetesen Nagy Katalin Oroszországát mutatta be Paár Ádám.

A múlt héten a korszak biztosabb megértéséhez segítségül hívtuk a Helen Mirren főszereplésével készült Nagy Katalin című alkotást, valamint a fekete humorral átitatott A kezdetek alcímmel ellátott sorozatot, amelynek fő érdekessége, hogy egészen abszurd eseteket foglal össze Katalin útjáról a cárnői trónig. És mind igaz.

Mivel ebben, a 33. epizódban a napóleoni háborúkig vezetett az utunk, ezt a történelmi időszakot is illusztráltuk néhány filmes alkotással.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa arról is beszélt, miként élesedett a 18. század második felében a muzsikok és a cári udvar közötti feszültség. Az első komolyabb megmozdulástól, a Pugacsov-féle felkeléstől folytattuk az előző adásban elkezdett történetet.

Paár Ádám elmondta, ebben az időben nem volt ritka, hogy valaki cárnak adta ki magát, hogy elindítson egy „mozgalmat”, hiszen a nagy terület, és a lassú információáramlás miatt a legtöbben nem tudták, hogy néz ki az uralkodó.

Pugacsov kezdeményezése annyira erőteljes volt, hogy nagyjából két évig párhuzamos kormányzás zajlott. Még pénzt is veretett az arcképével az „alternatív” vezető.

A történész a liberalizmus szempontjából vizsgálja továbbra is az eseményeket, és rámutat, hogy Oroszországban a politikai eszme gyakorlati megjelenésének és működésének kezdőpontja az említett felkelésre érkezett válasz, Nagy Katalin konzervatív uralkodóvá válása volt. Ez az új helyzet, amely felerősíti az elnyomó állam képét az alattvalókban, kinevel egy olyan arisztokrata réteget, amely feláldozza javait, akár saját magát is annak oltárán, hogy felemelje a legalsóbb társadalmi csoportokat.

A belső feszültségek mellett kívülről érkező nehézségekkel is szembe kellett néznie Oroszországnak. 1812-ben kezdődtek a napóleoni háborúk, amely történelmi esemény kapcsán a Háború és béke című klasszikus regény több különböző mozgóképes feldolgozását, sorozatokat és filmeket is sorra vettünk.

Paár Ádám történész-politológussal az 1800-as éveket végig kísérve, a múlt század fordulóján át, a két világháború közötti időszakig jutunk el, vagyis a film kijelölte utat követjük a következő adásban. Akkor már igazán Doktor Zsivágó lesz a beszélgetésünk középpontjában.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: Vaszilij Grigorjevics Perov: Pugacsov törvényt ül (1879)

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. április 27., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes