„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Meglepő ízek üvegbe zárva – Kaldeneker György az Ötösben

28/01/2023 08:23

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Kaldeneker György séf, lekvárfőző mester volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. január 27. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. január 27., péntek 10:05)
89:23
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Habár a vendég egy séf volt, a műsor témája pedig részben a gasztronómia, a beszélgetés mégis egy Gagarin nevű tehénnel indult. 

Aztán természetesen Kaldeneker György arról mesélt, hogyan szeretett bele a főzésbe. Az első játékszerű konyhai élménye a nagymamájához, és a lekvárfőzéshez kötődik. Utóbbi fontos része lett a karrierjének, erről bővebben is beszélgettek a műsorban.

Kaldeneker György elmondta, hamar döntött gyerekkorában a későbbi szakmájáról; az általános iskolában a fiúk technika órájáról, ahol fúrni-faragni kellett, átkérte magát a lányokhoz, mert ő főzni akart.

A továbbtanulásnál azonban három lehetőség is felmerült benne, hogy milyen pályát válasszon: plébános, fotós és szakács szerepelt a "menün".

Az apja javaslatára az utóbbit választotta, mondván az emberek mindig fognak enni. Vendégünk hozzátette, azóta is szereti, ha a főztjével örömet szerez.

Az iskola elvégzése után még egy hosszú ranglétrát kellett végigjárnia, ami rengeteg hagymavágással telt egy pilisi étteremben. Gyakorlatban tanulta meg, hogy hány emberre mennyit kell főzni, vagy éppen, hogy miként készül a büfékonyha egy rendezvényre.

Bár az alapokat nagyon meg kell tanulni, mondta Kaldeneker György, ő igazán szeret kísérletezni. Szerinte erre a legalkalmasabb a svédasztalos vacsora, hiszen, ha nem fogy, amit készített, akkor a vendég tud mást választani, ő pedig megtudja, hogy az újítása még nem jó, illetve fordítva is igaz, ha valami izgalmas finomság születik, akkor kap visszajelzést a vendégtől arról is.

Kaldeneker György gyakori vendége, és sokszor készítője is különböző gasztronómiai műsoroknak, így van tapasztalata nem csak a konyhai, de a médiajelenlétről is. Kiemelte, a tévében látható főzős műsorokban a kiabáló séf szerepet játszik. Meg is egyeztek a műsorvezetővel, hogy nagyban hasonlít egy étterem konyhájának világa egy színházéhoz: összjáték. Megvannak a feladatok, és ha mindenki a sajátját jól végzi, akkor lesz jó az étel. Vagy éppen egy előadás.

A beszélgetésben azt is tisztázták, valóban vannak a nemzeteknek saját ízük, vagyis tényleg van igazi magyar konyha. Kaldeneker György hozzátette, főzelék például csak nálunk van. A séf elmesélte, hogy több nagykövetségi vacsorát készített már, így tudja, milyen diplomáciai szabályokat kell betartani. Ezt a munkát azonban nem csak itthon végezte, hanem rengeteg külföldi országban is, ami több volt, mint kötelezettség, mivel a főzés mellett sok új ízt megkóstolhatott. Mindent azért ő sem próbál ki, mondta el.

Az interjúból kiderült, hogy még a lekváros karrierjének is a diplomáciai munka volt a kiindulási pontja. A megismert különleges fűszereket és ízvilágokat használja fel egyedi lekvárjaihoz.

Ugyanakkor, tette hozzá Kaldeneker György, szeret egyszerű ételeket készíteni és enni.

 
Gálvölgyi János és Kaldeneker György
 
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2023. január 27., péntek 10:05
Szerkesztő: Timár Ágnes