„Támogassa
Reggeli gyors

Most először 2 Celsius-fokkal nőtt a globális hőmérséklet

24/11/2023 11:40

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió Kopernikusz éghajlatfigyelő programja (C3S) szerint november 17-én első alkalommal haladta meg több mint 2 Celsius-fokkal a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet – írja az AFP. Aggodalomra ad okot, hogy lényegesen túlléptük ezt az értéket – mondta a Klubrádió Reggeli gyors műsorában Bart István, a Klímastratégia Intézet 2050 vezetője, klímapolitikai szakértő.

"Nagyon felgyorsult a melegedés az utóbbi időben, tavasztól folyamatosan sokkolóan melegebb van, mint szokott lenni. Szeptemberben, októberben irreálisan meleg volt. Súlyos a helyzet, és felgyorsult a melegedés üteme" – összegezte az idei évet Bart István a klímaváltozás szempontjából. November 17-én volt az első nap, amikor a globális hőmérséklet több mint 2 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900-as szintet.

2023. november 24. Reggeli gyors - részlet 23.11.24. Bart István
09:43
00:00

"Idén tetőzik az éves széndioxid kibocsátás – hangsúlyozta a klímapolitikai szakértő. Az, hogy nem nő az éves széndioxid-kibocsátás, még nem elég arra, hogy maga az éghajlatváltozás is megálljon" – tette hozzá. "Addig nem nyugodhatunk meg, amíg minden fosszilis üzemanyagot ki nem vezetünk, beleértve a fűtésre használt földgázt is. Ahhoz, hogy megmentsük a Földet, ezt meg kell tenni minden hallgatónak a lakásában is" – fogalmazott a kutató. 

Mit kell tenni az államoknak, hogy 2 Celsius fok alatt tartsuk a növekedő átlaghőmérsékletet? "Ha megvalósítják a bevállalt intézkedéseiket – itt a megújulók elterjedésére kell gondolni elsősorban, tehát a fosszilis energiahordozók kivezetésére –, akkor van esély tartani az átlaghőmérsékletet. Világszerte hihetetlen ütemben zajlik a megújuló energiák elterjedése. Volt egy fordulópont, és most már sokkal olcsóbb megújulókból villamos energiát termelni, mint fosszilis forrásokból. A világ évente többet költ megújuló, mint fosszilis energiaforrásból származó energiatermelésre. Ha elég gyorsan és elég sok megújulót tudunk telepíteni, akkor tulajdonképpen meg tudjuk szüntetni ezt a rengeteg fosszilis kibocsátást" – magyarázta Bart.

November 30. és december 12. között az Egyesült Arab Emirátusokban rendezik meg a COP28 klímakonferenciát. Az eseményen a döntéshozók várhatóan előkészítik a párizsi megállapodás első hivatalos kiértékelését és lehetséges korrekcióit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bart Istvánnal
2023. november 24., péntek 7:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert