„Klubrádió
Reggeli gyors

Rengeteg rabszolga van Magyarországon

25/01/2023 12:24

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az emberkereskedelem áldozatainak száma a járvány alatt csökkent, de ettől még nagy a látencia. A háború miatt érkezők inkább nyugatra menekülnek, ahol szexuális kizsákmányolás áldozatai lehetnek. Magyarországon pedig a csicskáztatás különösen elterjedt. Az áldozatokról beszélt De Coll Ágnes aktivista a Reggeli gyorsban.

2023. január 25. Reggeli gyors - részlet 2023.01.25. De Coll Ágnes
10:46
00:00

A koronavírus-járvány 11 százalékkal csökkentette az emberkereskedelem áldozatainak számát, 20 év óta először csökkent a számuk, hangzott el a Reggeli gyorsban, ugyanakkor De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelem programjának vezetője szerint ezek csak hivatalos számok, "nagyon magas a látencia", így a járvány idején sok esetre nem derült fény.

 
Illusztráció
 
Jelenet a Trafóban játszott Árvácska-előadásból, 2019 februárja. Simkó Katalin színésznő.
 Fotó: Nagy Gergő
 

 

Arról beszélt, hogy legtöbb áldozatot szexuálisan zsákmányolják ki, majd a munka célú kizsákmányolás következik. Arra számít, hogy az orosz—ukrán-háború miatt majd ismét emelkedni fog az áldozatok száma. Amikor a háború tavaly februárban kitört, a jogvédő szervezetek médiakampányt indítottak, a megelőzésre fókuszáltak, elmondták, hogy a menekültek hova tudnak fordulni, hogy mit kerüljenek. Szerinte ugyanis komoly a veszély, hogy a határokon megjelennek azok az emberek, akik olyan jónak tűnő ajánlatokat tesznek, szállás, munka kapcsán, amiből aztán kizsákmányolás lesz.

Ő nem is tud magyarországi ukrán áldozatról, bár számít rá, hogy egyszer majd "kibukik". Szerinte azok váltak szexuális kizsákmányolás áldozatává, akik Ausztriába, Németországba és más nyugat európai országokba távoztak.

A munka célú kizsákmányolásról elmondta, Magyarországon is elterjedt, és egyre több a ház körüli rabszolga, az úgynevezett "csicska". Magyarországon a ház körüli rabszolgaság tekintetében "óriási a látencia, rengetegen vannak, és a legkevésbé őket tudják a szervezetek elérni. Azért különösen nehéz, mert az áldozatok nem telefonálhatnak, és sem ki sem tehetik a lábukat a házból. De Coll Ágnes szerint ezek az áldozatok "folyamatos fenyegetettségben élnek, gyakran bántalmazzák őket", és annyira "beleszocializálódnak" ebbe a helyzetbe, hogy gyakran nem is tudják elképzelni, hogy milyen lenne az életük, ha onnan eljönnének.

Bármikor hívható ingyenes telefonszám a Kríziskezelő telefonszolgálathoz: 06 80 20 55 20

"Nehéz a bántalmazott embereknek másik perspektívát vázolni", és ők szinte "szeretik" ezt a helyzetet, nehezen mozdulnak el. Ha valaki mégis jelez, azt a rendőröknek kell kimenekíteniük. A baptisták ilyenkor segítséget ajánlanak, védett házba költöztetik őket, szálláshelyet biztosítanak, ahol rehabilitáció, traumakezelés zajlik, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, de ez is több évig tarthat.

De Coll Ágnes elmondta, az áldozatok önértékelése gyakran annyira alacsony, hogy elképzelni sem tudják, hogy képesek lennének másra is, hogy másképpen is lehetne élni, hogy önállóan döntéseket hozhatnának anélkül, hogy valaki más mondja meg nekik, mit csináljanak. "Önbizalomhiány és kilátástalanság jellemzi őket".

Aki emberkereskedelem áldozatává válik, azok nagy részében gyerekkorában volt fizikai vagy szexuális abúzus, mondta De Coll Ágnes.

Reggeli gyors/interjú De Coll Ágnessel
2023.01.25., kedd 07:12
Riporter: Para-Kovács Imre