„Támogassa
Esti gyors

Sajtópert vesztett Orbán Viktor ellen a Klubrádió

3/05/2024 18:17

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Más médiumokkal egyetemben a Klubrádió is beszámolt az osztrák Spar vezérigazgatójának nyilatkozatáról, ezért pedig sajtóhelyreigazítási pert indított az érintett orgánumok ellen a miniszterelnök. Bár a pert elsőfokon elvesztette a Klubrádió, fellebezési jogával fog élni – erről beszélt Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója az Esti gyors című műsorban.

2024. május 03. Esti gyors-részlet (2024.05.02.) Stock Richárd
10:11
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámoltHans Reisch, a Spar vezérigazgatója azt nyilatkozta az osztrák élelmiszeripari szaklapnak, a Lebensmittel Zeitung-nak, hogy Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Ugyanakkor a hírbe hozott Tiborcz István tagadta a Spar-vezért állításait, amiről szintén hírt adtunk.

Ennek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök magánszemélyként beperelt több szerkesztőséget – köztük a Klubrádiót is – mert szerintük valótlanságokat közöltek az érintett médiumok. Bár első fokon a Klubrádió elveszítette ezt a sajtópert, természetesen fellebezni fogunk – ezt már Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója mondta.

A sajtóhelyreigazítás mint jogintézmény azt célozza, hogy ha valakiről valamilyen hamis tényállítás hangzott el, akkor az illető követelheti, hogy az adott sajtószerv mondja el, hogy mi az igazság. Ugyanakkor amikor egy sajtószerv beszámol arról, hogy egy másik sajtószerv mit jelentetett meg, akkor az utánközlőnek is bizonyítani kell az eredeti közlés valóságnak való megfelelését. Azonban a Klubrádió vezérigazgatója szerint van egy bizonyos értelemben ennek ellentmondó jogszabály is, amely kimondja, hogy a sajtószervnek kötelessége beszámolni minden közérdeklődésről, számot tartó hírről. "Tehát tulajdonképpen ez nem egy választása a sajtószervnek, hanem hogy ha ő tudomást szerez arról, hogy elhangzott valami bárhol egyébként a világon, ami az ő olvasói, hallgatói, nézői érdeklődésére számot tart, akkor arról kötelessége beszámolni" – magyarázta Stock Richárd.

"Ha ez egy magyarországi közlés, akkor természetesen a bizonyítás egy jobban értelmezhető és a valóságban könnyebben lefolytatható esemény. Ha ez egy külföldi közlés, akkor természetesen a magyarországi bizonyítás eléggé nehézkes. Jelen esetben nekünk már volt egy megnyert perünk, ahol a bíróság egy nagyon hasonló helyzetben, csak egy másik, »kevésbé fontos« felperes vonatkozásában már egyszer ítéletbe foglalta azt, hogy ilyenkor egy ilyen külföldi közlés esetén elegendő, hogy ha a magyarországi médiafogyasztók számára arról beszámoló sajtószerv pontosan közli az eredeti közlést" – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy ha az adott magyarországi közszereplőnek az eredeti közléssel van problémája, akkor az azt közlő sajtószervet kell perelnie az adott országban.

A fellebezések menetéről Stock úgy nyilatkozott, hogy elsősorban meg kell várni, hogy a polgári bíróságok három fokon milyen álláspontot fognak kialakítani. Ezt követően, "hogy ha ez az álláspont egy általunk nem jogszerűnek vélt ítélet lenne, akkor megnézzük, hogy milyen további lehetőségek vannak, akár európai uniós fórumokig is bezárólag" – zárta az interjút Stock Richárd.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Stock Richárddal
2024. május 3., péntek 18:15
Riporter: Selmeci János