Kiakadt Korda - dilettáns a pókertörvény! - 2010.11.08
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Egyrészt, ha nem az én nevem mellett lenne ez a pókerterem, akkor nem lett volna ebből hír, másrészt, a pókertörvényt teljesen dilettánsok hozták meg – mondta Korda György a Reggeli Gyorsban. A népszerű énekes és pókerjátékos azt állítja, a pókerteremhez ő csak a nevét adta, de nem áll tulajdonában az a Korda Pókerklub, ahol razziát tartott a rendőrség. A Magyar Pókerszövetség elnöke szerint várható volt a pókerklubbok elleni razzia.

border=0
border=0 border=0
Razzia volt a Korda Pókerklubban (Nevada/Euro Vegas Casino), a hírek szerint 25-30 rendőr jelent meg, minden számítógépet elkoboztak, minden játékost igazoltattak és lefotóztak. A klub ellen valószínűleg eljárás indul.

A floormaneknek és az osztóknak megtiltották, hogy bármilyen információt kiadjanak az ügyről. A terem a történtektől függetlenül továbbra is üzemel. Magyarországon rendezetlen a "pókerklubok" helyzete, és szinte az összes terem egy szürke zónában mozog a versenyszervezés terén. A készpénzes játékok viszont teljes mértékben illegálisak, azt csak kaszinó szervezheti. A cashgame-ek teljesen illegálisak, BTK-ba ütköznek, szervezésükért akár börtön is járhat.

Magyarországon több tíz, de ha a kis kocsmákat is belevesszük, több 100 pókerterem is működik - hasonlóan rendezetlen jogi háttérrel. Az igény tehát létezik, a gazdaság mozdult rá, vannak klubok, vannak játékosok, és van nyomás. A politika válasza azonban - hasonlóan a könnyűdrogok legalizációjához - egyelőre nem is körvonalazódik. A helyzet alapos átgondolására, és a nyilvánvalóan szükséges szabályozás kidolgozására alkalmatlannak tűnik a politikai elit.

Magyarországon most a razzia a válasz a pókerre. A hatóságoknak a hatályos jogszabályok alapján kötelességük üldözni a jogellenes cselekményeket, a pókertermek üzemeltetése jelenleg ebbe a halmazba tartozik.

border=0
border=0 border=0
Korda György az ügy kapcsán azt mondta a Klubrádiónak: „én szeretettem meg ezt a játékot az országgal, nagy a felelősségem. A pókerteremhez én csak a nevemet adtam, de nem áll tulajdonomban a kaszinó mellett lévő Korda pókerterem” - állította a népszerű énekes-előadó, aki szerint a pókertörvényt teljesen dilettánsok hozták meg.

Korda György értetlenül áll az előtt, hogy míg a világon szinte mindenhol sport a póker, Magyarországon miért nem az és miért nem lehet azt rendesen szabályozni. Példaként említette, hogy Szlovákiában az ottani pókertörvény értelmében 1300 eurót fizetnek asztalonként. A játék teljesen legális és mindenki jól a szervezők, az állam és a játékosok is. Kiállok a pókertársadalom mellett – hangsúlyozta Korda György.

A 2010 május elseje óta hatályos magyar pókertörvény értelmében a kártyaterem működtetése szerencsejáték szervezésnek minősül. Egy teremben maximum csak 10 asztal lehet, annál maximum csak 10-en játszhatnak. A törvény azt is megszabja, hogy mekkora lehet a kezdőtét és a nevezési díj is.

Várható volt a pókerklubbok elleni razzia

A Magyar Pókerszövetség elnöke szerint várható volt a pókerklubbok elleni razzia. A legnagyobb baj, hogy a törvény olyan elvonást alkalmaz, mint egy rulett vagy black jack asztalon, holott a póker nem kaszinójáték. Nem a bank, azaz a kaszinó ellen, hanem egymás ellen játszanak a játékosok – mondta Tatár Gergely szerint úgy született a törvény, mintha Talmácsinak egy kerékkel kellene motoroznia, míg a többieknek kettővel.

Az eddig 6 engedélyt kiváltott klub, amelynek képviseletét a Magyar Pókerszövetség látja el, milliós mínuszokról számolnak be. Ám hiába tolmácsolják a kormányzatnak, süket fülekre talál az a kérésük, hogy rendezzék helyzetüket – mondta Tatár Gergely elnök.

A májusi törvényig sportegyesületi keretek között működtek a klubok, külföldön sportnak is minősül. Ha egy jó törvény születet volna, akkor az államnak is lenne adóbevétele, a játékosok rendezett keretek között játszhatnának, és a szervezők is megélhetnének – vélte az elnök.

Ma mintegy 300-400 ezer ember játszik alkalmanként pókert. Amennyiben nem változik a pókertörvény a játék kriminalizálódni fog, és mindenki online pókerjátékot fog űzni. A törvény nem szünteti meg a játékot, csak atomizálja – tette hozzá Tatár Gergely. Hogy a pókerteremben történt-e törvénysértés, hamarosan kiderül, és az is, hogy ha igen, akkor ez milyen következményekkel fog járni. Az ítélet mindenképpen precedensértékű lesz. 

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Józsa Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »