„Támogassa
A lényeg

A belügy szerint abszurd, hogy ők blokkolnák a netet Magyar Péter megmozdulásain

8/05/2024 16:30

| Szerző: Klubrádió

"A rendőrség munkatársai nem blokkolták az internetet és a mobilhálózat elérhetőségét a szóban forgó gyűlésen/gyűléseken, és ilyenről nincs is tudomásunk. A közösségi oldalakon közzétett – nehezen azonosítható – fényképfelvételeken minden valószínűség szerint egy szolgálati (EDR) rádiókészülék látható, olyan, amilyet a rendőrök – így a gyűlés biztosításába beosztott munkatársaink is – használnak” – írta a rendőrség a Telexnek, miután megkérdezték őket Magyar Péter állításairól.

Magyar ugyanis azt állította egy Facebook-posztban, hogy azért nem tudnak élő közvetítést adni az országjárásának egyes állomásairól, mert „elkezdte blokkolni a titkosszolgálat az internetet és a mobilelérést” a helyszíneken. Ezt pedig egy fotóval próbálta illusztrálni, a leírás szerint azon egy civil ruhás rendőr van, kezében pedig „feltételezhetően a blokkoláshoz használt eszköz”. A rendőrség erről az eszközről egy képet is közzétett, ami valóban hasonlít arra, ami a Magyar fotóján szereplő férfi kezében van.

A rendőrség mellett a Belügyminisztériumot is megkérdezte a Telex Magyar állításairól, ők ezt írták: „Az állítás – ebből következően kérdése – abszurd. A tárcának nincs jogi és/vagy technikai lehetősége az internet és/vagy a mobiltelefonok elérésének blokkolására egyetlen párt, szervezet rendezvényén sem.”

Ha aránylag kis helyen sokan próbálnak egyszerre mobilinternetet használni, előfordul, hogy a környéken található mobiltornyok ezt nem tudják kiszolgálni, ilyenkor akadozás, lassulás vagy teljes leállás szokott lenni a tünet. A tüntetések tipikusan ilyen alkalmak, a Telex tudósítói is többször tapasztalták már ilyen esetekben, hogy annyira lelassult a net, hogy az az aránylag nagy adatforgalommal járó élő videós közvetítést lehetetlenné teszi.

Hogy ez a pont mikor jön el, az sok technikai körülménytől függ, például attól, hogy az adott helyen mennyi, mekkora kapacitású, mennyire modern és milyen távolságra levő mobiltorony adja a lefedettséget, illetve hogy hányan és milyen sávszélességet igénylő alkalmazásokkal próbálnak egyszerre csatlakozni rá. De még az olyan tényezők is ronthatnak a helyzeten, mint a domborzat vagy az időjárás. Megesik az is, hogy a mobilszolgáltatók előre készülnek egy várhatóan nagy mobilnetigényű szituációra, és megemelik az adott helyszínen a kapacitásukat – jellemzően ilyen alkalom például egy zenei fesztivál.