„Támogassa
A lényeg

A rendőrség megoldotta, hogy Hszi Csin-ping véletlenül se láthasson tibeti zászlókat

8/05/2024 15:33

| Szerző: Klubrádió

A rendőrség a portál szerint arra hivatkozva nem vette tudomásul a demonstrációkat, hogy "nemzetközileg védett személy mozgása szempontjából biztonsági deficitet generálnak". 

A Mátyás templom környéki Hess András tér helyett csak a Vár területén kívül, az Ostrom utcában tüntethettek volna a kínai elnök, Hszi Csin-ping látogatása alatt a Tibet felszabadítását követelők – írja a 444.hu.

A rendőrség arra hivatkozva nem vette tudomásul a Hess András téri demonstrációt, hogy az „a nemzetközileg védett személy mozgása szempontjából biztonsági deficitet generál.”

A határozat szerint a bejelentő, Hendrey Tibor ebbe nem ment bele. Egy másik helyszínt is arrébb rakatott a rendőrség: az I. kerületi Dózsa György tér helyett onnan 400 méterre, a Horváth kertben, Déryné szobránál tüntethettek volna. A rendőrség itt is a védett személy biztonságára hivatkozott.

Egy tüntetést vettek gond nélkül tudomásul, a Városháza park elé tervezettet. Ott zászlókkal és molinóval tiltakoznak, bár az elsőként érkező tüntető biztos volt abban, hogy azért lehetnek ott, mert arra biztos nem megy a kínai elnök konvoja.

A 444 cikkében megjegyzi, hogy a rendőrség öt éve többször bocsánatot kért Hendreytől, amiért jogellenesen akadályozta a Tibet melletti tüntetését.