„Támogassa
A lényeg

Átlagon felül keres Orbán az unióban

6/01/2023 10:49

| Szerző: Klubrádió

Bár az átlagos európai bruttó bérek terén Magyarország hátulról az utolsó előtti, Orbán Viktor fizetése hatmillió forinttal haladja meg a kormányfők fizetésének uniós átlagát.

Éves bruttó 58,4 millió forintos fizetésével hatmillió forinttal meghaladja az EU-s átlagot a miniszterelnök fizetése.

A legrosszabbul a bolgár, a lengyel, a lett és a román miniszterelnök keres, mindannyijuk éves bruttója átszámítva 20 millió forint körül van – derül ki az Euronews összeállításából.

A legrosszabbul kereső nem szocialista országbeli miniszterelnök az olasz Giorgia Meloni, aki bruttó 32 milliót keres évente.

Orbán fizetése szinte megegyezik a finn Sanna Marinéval. Ez azért érdekes, mert Finnországban bruttóbérek meghaladják az uniós átlagot.

Messze a legtöbbet Olaf Scholz német kancellár viheti haza, átszámítva közel bruttó 145 millió forintot. Sebastian Kurz osztrák kancellár 112 millióval a második, Mette Frederiksen dán miniszterelnök pedig 90 millióval a harmadik.

Az Euronews által összegyűjtött adatokból kiderül, hogy Orbán Viktor a miniszterelnöki fizetéseket az átlagos európai bruttóbérekkel összevetve különösen elégedett lehet. Ez utóbbi területen ugyanis hátulról a másodikok vagyunk, messze elmaradva az európai átlagtól.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, A keresetek növekedésével a parlamenti képviselők keresete is emelkedik. Orbán Viktor miniszterlenök bruttó fizetése márciustól 860 ezer forinttal nőhet, Kövér László fizetése több mint 600 ezer forinttal emelkedhet, Novák Katalin köztársasági elnök pedig tavasztól bruttó 4,6 milliót kereshet.