„Klubrádió
A lényeg

Az EU figyelmeztette Orbánt moszkvai útja előtt: Putyinnál a közös álláspontot kell képviselnie

28/01/2022 16:44

| Szerző: Klubrádió

Fontos figyelmeztető jelzést adott az Európai Parlament Orbán Viktornak moszkvai útja előtt, miszerint Putyin meg akarja osztani az EU-t. A magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie – közölték az Európai Parlament Külügyi és Védelmi bizottságainak ukrajnai missziója előtt tartott sajtóbeszélgetésen, amelyről az Euronews számolt be.

Nathalie Loiseau, a Európai Parlament Biztonsági és Védelmi albizottságának  elnöke az Euronews kérdésére azt mondta, a párbeszéd fontos, Emmanuel Macron francia elnök is beszél pénteken Putyinnal, aki azonban megpróbálja megosztani az EU-t, amelynek egységét a jövőben is tesztelni fogja.

"Őszintén remélem, hogy Orbán Viktor a tudatában van annak, hogy mi forog kockán, és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről" – fogalmazott a francia liberális-centrista politikus.

David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke annyit fűzött hozzá, hogy "fontos, hogy világos legyen az EU üzenet" Moszkvának. A 27 tagállamnak a transzatlanti partnereinkkel együttműködve világossá kell tennie, hogy bármilyen ukrajnai katonai támadás súlyos következményekkel járna, és hogy támogatják minden európai ország szuverenitását és területi egységét, köztük Ukrajnáét."

Kilenctagú delegációt küld az Európai Parlament Ukrajnába, hogy kifejezzék az EU támogatását az ország felé és az egységes uniós álláspontot képviseljék – olvasható a portál cikkében. Kedden találkoznak Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és az ukrán parlament képviselőivel is. Ugyanezen a napon utazik Oroszországba Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. A kétoldalú tárgyaláson a paksi beruházásról, a gázszállításról, illetve a vakcinagyártásról lesz szó.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)