„Klubrádió
A lényeg

Bekéreti a magyar nagykövetet az ukrán külügy, mert Orbán senkiföldjének nevezte Ukrajnát

28/01/2023 09:12

| Szerző: Klubrádió

Kilátásba helyezte az ukrán külügyi szóvivő azt is, hogy egyéb válaszlépések is elképzelhetőek.

 

Orbán Viktor "teljesen elfogadhatatlan" megjegyzésekt tett Ukrajnára az ukrán külügyminisztérim szerint, ezért bekéretik Magyarország kijevi nagykövetét – jelentette be Oleg Nyikolenko péntek este.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon felidézte, hogy Orbán újságírók előtt senki földjének nevezte és Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát.

"Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Budapest folytatja azt a szándékos irányt, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok lerombolása" – fogalmazott. Azt is hozzátette, fenntartják a jogot, hogy a nagykövet bekéretésén túl más válaszlépéseket is tegyenek.

Ahogy a Klubrádió is beszámolt róla, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezett egy sajtóbeszélgetést külföldi újságíróknak, Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta a 15 újságírót.  Az ott elhangzottakról Rod Drehert az American Conservative-ra írt egy beszámolót, amelyből utólag egyszerűen kivették azt az Orbántól idézett mondatot, ami az Európai Unióból való kilépés pillanatát sietteti.

A miniszterelnök a külföldi újságírók előtt arról beszélt, hogy Oroszország célja Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tenni, azért, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez Orbán szerint már sikerült is az oroszoknak, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, "egy senki földje".

(via hvg.hu)