„Klubrádió
A lényeg

Dobrev Klára: Nem veszem át a mandátumomat

1/02/2022 13:42

A Jelen videós beszélgetésében Dobrev Klára elmondta, hogy szándékosan nem indul el újra az Európai Parlamentben az alelnöki tisztségért, de arról is beszélt, milyen szerepet tervez vállalni a politikában az áprilisi országgyűlési választás után.

Hétfőn beszélgetett Benyó Rita, a Jelen újságírója Dobrev Klárával, aki a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje volt az ellenzéki előválasztások idején.

Az ellenzéki közös listával kapcsolatban - melynek 45 első helyén jelen állapotban úgy néz ki, hogy az alábbi módon osztoznak a pártok: DK 14; Jobbik 12; Momentum 8; MSZP és Párbeszéd együtt 8 (ezt még vitatja az MSZP, amelyik egyedül szeretne ugyanannyi helyet, mint amennyi a Momentumnak van); LMP 3 vagy 4 - az újságíró rákérdezett, hogy Márki-Zay Péter mögött ő lesz-e a második helyen.

- Ön lesz a második a listán, az eldőlt?
- Még nem dőlt el, mert ugye hivatalos döntést még nem hoztak a pártok elnökei, de Márki-Zay Péter erre kért, és én azt mondtam, hogy amennyiben a pártelnökök így döntenek, akkor igen.
- Ez azt is jelenti, hogy ön akkor azért ugyanannyit fog kampányolni, mint mondjuk az előválasztási kampányban?
- Természetesen. Még többet is.

A DK politikusa azt is elmondta, hogy nem véletlenül nem indult újra az Európai Parlamentben az alelnöki tisztségért, melyet két és fél éve töltött be, és most januárban járt le. Dobrev úgy látja, az EP-alelnökség sok protokolláris feladattal is jár, ami elvonná az idejét és energiáját a magyarországi választási kampánytól, amire most jobban kell koncentrálnia. Arra a kérdésre, hogy áprilistól a magyar vagy az európai parlamentben tervezi folytatni a munkáját, így felelt Dobrev Klára:

"A mandátumomat nem fogom átvenni, tehát európai parlamenti képviselő maradok, de hogy mi történik április 4-én, arról beszélgessünk április 4-én."