„Támogassa
A lényeg

Huszadik alkalommal rendezték meg Budapesten az Élet menetét

6/05/2024 13:29

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap tartották meg az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától indultak és a Keleti pályaudvar előtti térre érkeztek. A rendezvény szónokai valamennyien megemlékeztek a tavaly október 7-i, Izrael elleni terrortámadásról, és az antiszemitizmus újraéledésének veszélyeire figyelmeztettek.

A rendezvény kezdetén leplezték le a zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren az "1944. május 15. és július 9. között elhurcolt és meggyilkolt 440 000 magyar zsidó emlékére" állított emléktáblát.

Megtartották az Élet menetét Budapesten
 
Megtartották az Élet menetét Budapesten
 
Budapest, 2024. május 5. Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VII. kerületi polgármester, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke és Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke (b-j) a holokauszt 80. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla leleplezésénél az Élet menete rendezvényen a Dohány utcai zsinagóga előtt 2024. május 5-én. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.
Fotó: Lakatos Péter / MTI/Lakatos Péter
 

Niedermüller Péter a hetedik kerület polgármestere beszédében kiemelte, hogy "a magyar társadalom súlyos morális kudarca és bűne, hogy nem védte meg a zsidó honfitársait". "Ez a bűn beleégett a nemzet történelmébe" – jelentette ki az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta, hogy napjainkban ismét terjed az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség, és egyre többen vonják kétségbe a zsidó állam jogát az önvédelemre. Hozzátette, az antiszemitizmus és rasszizmus kéz a kézben jár az autoriter rendszerekkel.

A Népszava beszámolója szerint a nagyjából négy-ötezer résztvevő a Rákóczi útra rákanyarodva vonult a Keleti pályaudvarhoz. Holokauszt-túlélők és embermentők – a Yad Vashem által kitüntetett "világ igazai” – elektromos kiskocsikon utazva a menet élén haladtak. Külön köszöntötték a 103 éves ötszörös olimpiai bajnok tornász, holokauszttúlélő Keleti Ágnest.

Baruch Adler, a nemzetközi Élet Menete szervezet igazgatóhelyettese arról beszélt: az Élet Menetén évről évre részt vevők bizonyítják a jónak a gonosz erői feletti győzelmét. Szólt az október 7-i terrortámadásról, "süketítőnek" nevezte a világ hallgatását az események után. A "soha többé" ígérete, üresen csengett a könyörtelen brutalitást látva – jelentette ki az igazgatóhelyettes és hozzátette, hogy  a szabad világ polgáraiként szégyellni kellene magunkat, amiért tétlenül nézzük, ahogy a történelem ismétli önmagát.