„Klubrádió
A lényeg

Izraeli rakéta csapódott be Iránban

19/04/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

Izrael válaszcsapására számítani lehetett, Iránban az ország több tartományában élesítették a légvédelmi rendszert. Szerintük azonban csak drón volt.

Egy izraeli rakéta Irán területén csapódott be – közölte a CBS két amerikai tisztségviselő közlésére hivatkozva.

Az iráni állami média szerint az ország több tartományában élesítették a légvédelmi rendszert, és felfüggesztették a légi forgalmat. Iszfahán térségében robbanáshangokat észleltek – ott található az iráni védelmi erők fő légi bázisa, valamint olyan létesítmények, amelyek a nukleáris programhoz kapcsolódnak.

Az iráni állami tévé szerint a robbanásokat az okozta, hogy a légvédelem minidrónokra lőtt. Közölték, hogy az iszfaháni nukleáris létesítmények biztonságban vannak.

A New York Timesnak két izraeli védelmi tisztviselő megerősítette, hogy rakétát lőttek ki Iránra. Péntek reggel nemcsak Iszfahán környékéről, hanem Szíria déli részéről, valamint Irakból, Bagdad és Babil kormányzóság körzetéből is robbanásokról érkezett hír.

Egy iráni tisztviselő a Reutersnek megerősítette, hogy az iráni légvédelem működésbe lépése okozta a robbanások zaját.

Rakétatámadás nem érte az országot – közölte. Hasonlóképpen nyilatkozott előzőleg egy katonai szóvivő is az X közösségi oldalon, jelezve, hogy  a légvédelem drónokat semmisített meg. Korábbi hírügynökségi jelentések arról számoltak be péntek hajnalban, hogy az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban.

Irán április 13-án több mint kétszáz drónt és rakétát lőtt ki Izraelre, amelyek közül csaknem mindet sikerült a becsapódás előtt semlegesíteni. A válaszcsapást Izrael már csütörtökön megkezdte, Libanonban dróncsapásokkal végeztek a perzsa állam által támogatott Hezbollah több vezetőjével is: