„Támogassa
A lényeg

Kiderült, ki vezette a moszkvai terrortámadás elkövetőit

25/03/2024 16:26

| Szerző: Klubrádió

Kiderült, ki volt a moszkvai koncetrteremben történt merénylet vezetője. A hatóságok állítólag már azt is kiderítették, hogy hogyan és mennyi pénzt utaltak nekik a művelet végrehajtására, amely legalább 137 emberéletet követelt. A Shot! nevű orosz Telegram-csatornán arról írnak, hogy a nyomozás alatt kiderült: A terroristák vezetője Samszidin Fariduni volt, akivel megbízói állítólag akkor vették fel a kapcsolatot, amikor Törökországban volt – számol be róla az Index.

Fariduni március 4-én érkezett Moszkvába. Ő volt az, aki utasításokat kapott és irányította a többi elkövetőt, akik korábban nem ismerték egymást. Az 500 ezer rubel, vagyis csaknem kétmillió forint, ahogy Fariduni a kihallgatáson elmondta, a támadás végső díjazása volt, amit négyük között kellett volna elosztaniuk. A merénylők összesen 250 ezer rubel előleget kaptak a megbízójuktól Fariduni kártyájára, az átutalások több tranzakcióban történtek.

Már az is bebizonyosodott, hogy a merénylők Moszkva északi részén, egy szállóban laktak együtt, és aligha voltak régi barátok, voltak köztük olyanok, akik alig 10–12 nappal a merénylet előtt találkoztak először.

Az állami hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök még a héten összehívja a biztonsági tanács ülését a merénylet miatt.

Közben a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy azok, a katonák, akik részt vettek a terrorizmussal gyanúsított személyek elfogásában, az orosz államtól a Bátorságért és Katonai Kiválóságért érdemrendet kapnak. 

Krasznogorszki merénylet
 
Krasznogorszki merénylet
 
Moszkva, 2024. március 24. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálatának videófelvételéről készített képén a krasznogorszki terrorcselekmény elkövetőit viszik az SZK moszkvai székházában 2024. március 24-én. A krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban két nappal korábban elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett, a sebesültek száma 180. A merénylet négy végrehajtóját elfogták, és további hét gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben. Oroszországban nemzeti gyásznapot hirdettek március 24-re.
MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság sajtószolgálata
 

A krasznogorszki terrorakcióval az Iszlám Állam khorászáni ágát gyanúsítják, amelyik kalifátust szeretne létrehozni a posztszovjet térség közép-ázsiai területein, az ottani rezsimeknek pedig éppen Oroszország az egyik szövetségesük a radikálisok elleni küzdelemben – erről Kaiser Ferenc beszélt a Reggeli gyors című műsorunkban, aki szerint akár ezzel is magyarázható, hogy miért követtek el merényletet pénteken Moszkva mellett. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, az Iszlám Állam lényegében úgy működik, mint egy franchise.