„Támogassa
A lényeg

Komáromi akkugyár: szúrós szag terjedt, nyolc embert kórházba kellett vinni

1/04/2024 14:12

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn több, egymástól független forrásból úgy értesült a Telex, hogy vasárnap este üzemzavar volt az SK komáromi akkumulátorgyárában.

A Kiálltunk Ácsért civil szervezet azt írta a portálnak: „A gyárból mentők viszik el az embereket sziréna nélkül, kivonult a rendőrség és a katasztrófavédelem, a dolgozókat kiterelték a gyár előtti parkolóba. A gyár körül szúrós szagú a levegő, irritálja a szemet és a torkot.”

A megyei katasztrófavédelem a Telexszel azt közölte: „2024. március 31-én érkezett bejelentés szerint egy komáromi üzemben szúrós szag érezhető, több dolgozó fejfájásra panaszkodott. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.”

A katasztrófavédelem mérési eredményei szerint a levegőben hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt, de mindkettőből jóval a határérték alatt. Az Országos Mentőszolgálat közölte, 8 embert szállítottak kórházba fejfájás, émelygés, mérgezés gyanúja miatt, stabil állapotban.

Megkeresték az SK-t és a Komárom-Esztergom vármegyei rendőrséget is, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

(Képünk illusztráció, fotó: MTI/Mohai Balázs)