„Támogassa
A lényeg

Megérkezett a Tudásmenet a Kölcseyhez

7/01/2023 17:14

| Szerző: Klubrádió

Szombaton érkezett el utolsó állomásához a hatnapos "Tudásmenet az oktatásért!" nevű akció. A résztvevők Miskolctól Budapestig – összesen 180 kilométert – gyalogoltak, hogy felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára. A Kölcsey Gimnázium előtt ezernél is több ember várta őket szombat délután. Tudósítónk a helyszínről jelentkezett élő videóval. 

A helyszínről Kemény Dániel riporter jelentkezett be élő videóval:

Délután 16 óra hagyta el Hősök terét a menet, és alig negyed óra múlva megérkezett Kölcsey Ferenc Gimnázium elé, ahol Coolio Gangsta's Paradise című számával fogadták őket. Itt ért véget a 180 kilométeres menet.

Az iskola előtt lejátszották Pintér Sándor decemberi beszédét. Az oktatásügyi konzultáción többek közt arról beszélt az oktatásért is felelős belügyminiszter, hogy nem ért az oktatáshoz. A tömeg többször is kifütyülte a beszédet. "Szégyelld magad, Pintér!" – skandálták.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke reméli, hogy a Tudásmenet után nem kell húsz évet várni arra, hogy szabad, független, gyermekbarát oktatás legyen Magyarországon, mint Gandhinak kellett a szabad India megszületéséig. Totyik úgy fogalmazott, reméli, hogy a félelem falán egy kis rést ütött a Tudásmenet. "Bejelentkeztünk 2023-ra is. Amit 2022 nem oldott meg, azt idén megoldjuk. Készüljetek, mert folytatjuk" – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke.

A menet kezdő és végpontja nem véletlen: a miskolci Herman Ottó Gimnázium a vidéki tiltakozások egyik leghangosabb intézményének számít, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedig az első iskola volt, ahonnan kirúgtak tanárokat még szeptember végén.

A menet hétfő reggel a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól indult, és napi 30 kilométert tettek meg a résztvevők, köztük a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több tagja.

"Az életpályamodellel megvásárolta és becsapta a kormány a pedagógustársadalmat" – mondta Szűcs Tamás, a PDSZ tagja a Klubrádiónak. A pedagógus nevetve mesélte, hogy a menetre olyan családtagja vett neki bakancsot, aki jobban keres, mint ő, vagy a felesége. A teljes távot öten teljesítették, mások egy-egy napra, vagy rövidebb szakaszra csatlakoztak be.

(Forrás: Telex)