„Klubrádió
A lényeg

Nem oké, de nem semmisítette meg az Ab az MTA átalakításáról szóló törvényeket

15/11/2022 11:29

 

Utólag mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg az Alkotmánybíróság a kormány - hivatalosan persze az országgyűlés - a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvénymódosításánál, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosításánál.

Az Alkotmánybírósághoz 2019-ben ellenzéki képviselők fordultak utólagos normakontroll-kérelemmel, "az Alkotmánybíróság három és fél évet ült az ügyön" - írja a Hvg.hu. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor nem tartja a módosításokat alaptörvény-ellenesnek, ezért elutasította, hogy meg kelljen semmisíteni a rendelkezéseket.

Tehát az Alkotmánybíróság mindössze annyit látott problémának, hogy Orbánék nem szabályozták a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat.

Lovász László, az MTA volt elnöke a Klubrádiónak azt mondta, a törvény megsemmisítése lett volna számára a legkedvezőbb döntés, és ha a kutatóhálózat is visszatért volna az akadémia irányítása alá. Ez jobb lett volna, mert a szakszerű vezetést hosszabb távon ez biztosította volna.

2022. november 15. Esti gyors - részlet 2022.11.15. Lovász László
04:36
00:00

Amíg elnök volt, nehéz probléma volt, hogy milyen szerződésekkel lehet garantálni, hogy az akadémia tulajdona arra legyen használva, amire való. Az is probléma volt, hogy a kötelező ingyenes használatba adás mit jelent. Hogy ezt szóvá tették, ezzel teljesen egyetért, mondta a Klubrádiónak az akadémia volt elnöke.