„Támogassa
A lényeg

Orbán: Ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk

2/02/2024 08:01

| Szerző: Klubrádió

Megvolt a pénteki igehirdetés.

Kulcskérdés a béke, ebben nem állunk jól, mert Brüsszel a háború lázában ég, minden a háború körül forog – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök interjú formában egy nappal az után adott nyilatkozatot, hogy Brüsszelben az Európai Tanács rendkívüli ülésén az ő hozzájárulásával  együtt megszavazta, hogy Ukrajna 50 milliárd eurós támogatáshoz jusson a következő négy évben.

A kormányfő szerint fontos eredményt ért el, tekintve "garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába.”

Orbán szerint a magyar álláspont világos: Magyarország a béke pártján áll, így nem szállít fegyvert Ukrajnába, de azt nem tudja megakadályozni, hogy a háborúpártiak az EU-ból ezt ne tegyék meg. A magyar kormányzat értelmezésében meghatározott békepárti politikának nem mond ellent, hogy Magyarország megszavazta az EU-s költégvetésből Ukrajnűnak juttatandó 50 miliárd eurót, mert ez nem fegyverekbe megy, hanem arra, hogy „a csődbe utott ukrán állam ne omoljon össze.”

A magyar baloldal arról akar megegyezni Brüsszellel, hogy hogyan vegyen részt a háborúban és hogyan kerüljön közelebb Brüsszelhez – „én az ellenkezőjén dolgozom”, mondta Orbán.

A kormányfő szerint teljes félreértés, hogy az ukránok értünk – Európáért – harcolnak. Nem hiszi, hogy Berlinbe masíroztak volna az oroszok, látható, hogy „Ukrajnát sem tudják elfoglalni” – mondta.

„Nem volt ellenemre, falusi gyerek vagyok” – mondta Orbán, arról, hogyan találkozott a tüntető gazdákkal Brüsszelben a szállodája előtt.  „Tőlem azt kérték, hogy blokkoljunk, állítsuk meg az ukrán szállítmányukat a határnál” – mondta.

EU-csúcs Brüsszelben
 

 
Orbán Viktor miniszterelnök  az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Brüsszel gyakran ahelyett, hogy az európai emberek érdekeit képviselné, valaki másnak az érdekeit képviseli – mondta, megjegyezve, hogy a magyar baloldal is így viselkedik, mert külföldről pénzelik.

„A magyar baloldal nem a magyar emberek érdekeit képviseli” – jelentette ki.

„Demokráciadeficit van”, „így hívják a nyugati szlengben”, vélte Orbán a politikai elit és az átlagemberek viszonyáról, aminek következtében nagyon komoly változásokra számít az Európai Parlament nyáron esedékes választásán.

A kérdező ugyan arról beszélt, hogy az ukrán külügyminiszter kijelentette, szerinte nem oroszpárti a magyar vezetés, hanem magyarpárti, Orbán mégis vehemensen visszautasította Dmitro Kuleba szavait, amelyeket a Telexnek mondott azután, hogy hétfőn Ungváron Szijjártó Péter külügyminiszterrel (Ukrajna külügyminisztere magyarpártinak nevezte őt, pedig Kuleba ezzel épp azt a vádat utasította el, hogy a magyar vezetés oroszpárti lenne).

„Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben. Oda nem süllyedhet az ország”, hogy a Magyarország vezetőjéről más mondjon véleményt. Mi egy szuverén ország vagyunk. Nem tartunk igényt az országok kóserpecsétjére, hogy úgy fogalmazzak. Hogy ők mondják meg, hogy mi mik vagyunk. Hát jól nézünk ki. Ezeréves magyar államról ne mondják meg nekem itt a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk, majd azt mi eldöntjük” – mondta Orbán a Telex beszámolója szerint.