„Támogassa
A lényeg

Orbán Viktor keres a legjobban az átlagbérhez képest az európai miniszterelnökök közül

8/05/2024 14:44

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormányfő fizetése már 6,3 millió forint; vannak miniszterelnökök, akik többet keresnek, Olaf Scholz német kancellár fizetése például kétszerese Orbánénak, a magyar átlagbér azonban csak harmada a németének – mondta Bucsky Péter, a G7 munkatársa az RTL-nek.

Az európai miniszterelnökök közül Orbán Viktor keres a legjobban az általa vezetett ország átlagfizetéséhez képest – ismertette Bucsky Péter, a G7 munkatársa az RTL Reggeli című műsorában. Elmondása szerint az átlagfizetések növekedésével nőtt a politikusok bére is, hiszen azt Magyarországon az előző évi átlagbérhez kötik.

Az országgyűlési képviselők fizetése így a tavalyi átlagbér háromszorosa, bruttó 1,7 millió forint, Orbán Viktoré pedig – miniszterelnöki bérezésével együtt – 6,3 millió forint, ami nemzetközi összevetésben is magasnak számít. Vannak ugyan országok, ahol többet keres a kormányfő, Olaf Scholz német kancellár fizetése például kétszerese Orbánénak, a magyar átlagbér azonban csak harmada a németének – magyarázta a szakértő.

Az adásban arra is keresték a választ, hogy lehet, hogy bizonyos politikusok ekkora fizetésekből mégsem tudnak félretenni, és hogy miért trend az, hogy a legszegényebb országoknak vannak a leggazdagabb politikusai.