„Klubrádió
A lényeg

Pressman széderestjén ott volt Iványi Gábor és Schmidt Mária is

24/04/2024 15:24

| Szerző: Klubrádió

A kormány egyik ideológusa és a kormány által üldözött egyház vezetője David Pressman jobbján és balján foglalt helyet.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman a rezidencián tartott széderestjére meghívta Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját és az Orbán-rendszer egyik főideológusát, valamint Iványi Gábort, a kormány által évek óta üldözött Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét is. Ők egyébként Pressman jobbján és balján foglaltak helyet. De helyet kapott az asztalnál Vig Dávid, a kormánypropagandában évek óta ügynöközött Amnesty igazgatója is.

A nagykövetség közleményében azt írta: az asztaltársaság a Széderen a rabszolgaságból a szabadságba vezető út hagyományos történetét idézte fel: „a beszélgetés kifejezetten arra összpontosított, hogy a történet hogyan kapcsolódik három olyan témához, amelyek a magyar kormány politikai programjának középpontjában állnak: migráció, gender, háború.”

A nagykövet pedig a Twitteren (X-en) számolt be az estéről. Szerinte élénk beszélgetés folyt különböző vallásokat és politikai nézeteket képviselő, különböző hátterű emberek közt, beleértve egy magyar holokauszt-túlélőt is. „A lenyűgöző széder-esti beszélgetés alkalmat adott a közös vitára és arra, hogy megvitassuk a Pészah történetét és annak politikai relevanciáját, amelyek gyakran megosztanak minket. Megtiszteltetés volt egy sokszínű, szenvedélyes, egyedi hangú csoportot vendégül látni egy széderasztal körül”.

(Kiemelt kép: US Embassy Budapest / Facebook)