„Támogassa
A lényeg

PSZ: Idén majdnem 5000 pedagógus hiányzik

30/08/2022 11:00

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa szerint már nem lehet lehelyettesíteni a hiányzó tanárokat, számítani kell elakadásokra.

"Jelenleg 4800 pedagógus hiányzik az oktatásból, de ez a szám jövőre 6000-re is emelkedhet" – mondta az RTL Klubnak Szabó Zsuzsanna. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

A Telex összefoglalója szerint Szabó kitért arra, évek óta látszik, hogy a tanárhiány fennakadásokat fog okozni az oktatásban.

"Mintegy 16.000 kolléga hiányzik a rendszerből, őket már nem lehet lehelyettesíteni, tehát elakadás, probléma biztos lesz. Tudunk olyat, hogy egy történelemtanár tanította a fizikát egész éven keresztül."

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a teljesen eredménytelen sztrájktárgyalásokat követően sok pedagógus fontolgatja, nem áll munkába szeptember elsején.

Szabó elmondta, az hogy egy évben pontosan hány pedagógus hiányzik az oktatásból, jól mutatja a nyugdíjba vonuló, és a két év gyakornoki státusz után pályán maradó pedagógusok száma (ez évek óta 2000-2300 között mozog) közötti olló. Szabó szerint ez idén 4800, de jövőre akár 6000 is lehet.

"Ezt a rést nem lehet betölteni, hiszen ennyien nem jelentkeznek a tanárszakokra."