„Klubrádió
Reggeli gyors

"Kellemesen csalódtunk: ki lett tűzve a választás"

12/01/2022 14:19

| Szerző: Klubrádió

Áder János tegnap 2022. április 3-ára tűzte ki az országgyűlési választás időpontját. A Reggeli gyors vendége Tóth Zoltán választási szakértő volt.

2022. január 12. Reggeli gyors - részlet 22.01.12. Tóth Zoltán
05:06
00:00

"Kétség kívül tagjai vagyunk az Európai Uniónak és az ellenzék nincs börtönben, de jogosan vetődött fel a kérdés, hogy ki lesz-e tűzve a választás vagy sem, és kellemesen csalódtunk: ki lett tűzve" – reagált Tóth Zoltán a köztársasági elnök közleményére, amelyben Magyarországot független, demokratikus országként definiálta. A választási szakértő azzal indokolta kritikáját, hogy szerinte "személy szerint Áder Jánosnak igen nagy érdemei vannak a választási törvény átfogalmazásában és a demokrácia jelentős elvételében a választás folyamatában. A köztársasági elnök azon funkcióját, amelyben megjeleníti a nemzet egységét és amelyet az Alaptörvény is előír, ezt ő nem teljesíti".

Választás 2018 - Áder János szavaz
Budapest, 2018. április 8. Áder János köztársasági elnök kilép a szavazófülkéből a Zugligeti Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

A választási szakértő visszaidézte a 2018-as voksolást is, amikor az informatikai rendszer gyakorlatilag összeomlott, és a Nemzeti Választási Iroda akkori elnöke, Pálffy Ilona azt nyilatkozta, hogy az, hogy a valasztas.hu néha elérhetetlen volt vagy akadozott, nem jelenti azt, hogy a rendszer is összeomlott volna, csak kívülről nem volt elérhető az oldal, de ettől még flottul ment minden. Ezzel kapcsolatban Tóth arról beszélt, hogy szerinte "pont az volt a politikai céljuk, hogy kívülről ne lehessen látni, de belül ők látják az adatokat, és legyen egy 2-3 órás felkészülési idő a választási eredmények közzétételéig".

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Tóth Zoltánnal
2022. január 12., szerda 07:25
Műsorvezető: Para-Kovács Imre