„Klubrádió
Reggeli gyors

Léderer: Abszurd a kormány korrupcióellenes vállalása

19/01/2022 11:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyon ellentmondásosnak tartja Léderer Sándor, hogy a kormány a civilszervezeteket nagyon szigorúan ellenőrzi, saját közérdekű adatait nem, vagy csak elégtelen szinten teszi közzé. A K-monitor ügyvezetője szerint az is abszurd, hogy amikor uniús pénzekért folyamodik a kormány, látszatintézkedésekkel próbálja igazolni vállalásait, miközben a Fideszhez közeli magánszemélyeknek is rengeteg pénzt játszott át.

2022. január 19. Reggeli gyors - részlet 22.01.19. Léderer Sándor
11:09
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, két nappal karácsony előtt, viszonylag észrevétlenül módosította a kormány azt a határozatát, amely a korrupció visszaszorítását célzó lépések 2021-re tervezett időpontjait tartalmazta. A K-monitor szúrta ki azt is, hogy a nemzeti korrupcióellenes stratégia szinte minden korábban meghatározott lépését az áprilisi választások utánra tolták.

Azt, hogy a kormányhatározatok esetében nem szükséges indoklás, kényelmes körülménynek nevezte Léderer Sándor. A K-Monitor ügyvezetője szerint ez kiváló alkalmat teremt arra is, hogy további uniós pénzeket is lenyúljanak.

Mivel az antikorrupciós vállalások teljesítéséről (elviekben) tájékoztató oldal alig frissül, és erre semmi módon nem lehet kényszeríteni a kormány illetékeseit, Léderer szerint nem sok választás marad, mint a Magyar Közlönyt kutatni, ahol aztán meglehetősen könnyű elveszni a rengeteg információ közt. Léderer szerint ez egyéretlműen bizonyítja, hogy a kormánynak nem célja igazán, és hatékonyan küzdeni a korrupció ellen. "Ez már a vicckategória" – kommentálta.

Ehhez képest a civilszervezetek átláthatóságának vizsgálatát már sokkal szigorúbban veszi az Állami Számvevőszék. Léderer hozzátette, hogy transzparencia kérdésében "ég és föld a különbség" előbbiek és a kormány átláthatósága közt. Szerinte a kormany.hu oldalon semmilyen közérdekű adatot nem tesznek közzé, vagy csak elégtelen mennyiségben.

"Abszurd az egész" – mondta. Idézte Lánczi András politikatudós bon mot-ját: "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". Ezek az ellentmondások rendszerint akkor buknak ki igazán, amikor újabb uniós támogatást akar a kormány lehívni, és az EU ellenőrizni akarja az egyébként nem túl szigorú korrupcióellenes elvárásai teljesítését. Közben pedig a Fidesz által kiépített klientúra gazdagszik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Léderer Sándorral
2022.01.19., szerda 7:41
Riporter: Para-Kovács Imre