„Klubrádió
A lényeg

A cukrászdák vészelték át legjobban a pandémiát. Az éttermek, kocsmák, italboltok közül sokan letérdeltek

19/05/2022 09:01

| Szerző: Klubrádió

Az igazi túlélők a cukrászdák, amelyekből a koronavírus két évében nagyjából ugyanannyi, sőt még egy kicsivel több egység működött, mint a pandémia előtt.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a vendéglátószektor legfrissebb, december 31-ével záródó időszakának eredményeit. Ezekből kiderül, hogy az éttermek és büfék száma az elmúlt időszakban 25 ezerről tavaly év végén már 24 ezer alá csökkent, két év alatt 1500 hely zárt be, ami hatszázalékos csökkenést jelent.

Koronavírus - A fővárosban is kinyithattak a vendéglátóhel
Budapest, 2020. május 18. Vendéglős felszolgál egy kávézó teraszán a Ráday utcában 2020. május 18-án. Mától a fővárosban is kinyithattak a vendéglátóhelyek, így az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók kerthelyiségeiben vagy teraszain a megrendelt ételeket és italokat el lehet fogyasztani. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Ennél arányosan kétszer nagyobb bezárási hullám sújtotta az italüzleteket és a zenés szórakozóhelyeket (azaz a kocsmákat és a diszkókat), igaz, ebben a kategóriában már évek óta csökkenő tendencia figyelhető meg. Két év alatt 2300 hely húzta le a rolót – ez azt jelenti, hogy a hetedük bezárni kényszerült.

Az igazi túlélők a cukrászdák, amelyekből a koronavírus két évében nagyjából ugyanannyi, sőt még egy kicsivel több egység működött, mint a pandémia előtt: 2019 utolsó napján 4013 cukrászda működött országszerte, egy évvel később 4037, tavaly év végén pedig 4016 hely volt már csak nyitva – írja a 24.hu.