„Zajlik
A lényeg

A magyarok közel fele tartja csak Oroszországot agresszornak

13/05/2022 09:55

| Szerző: Klubrádió

Már csak a kérdezettek 56 százaléka minősíti agressziónak az orosz inváziót Magyarországon – olvasható ki a Publicus Népszava számára készített felméréséből. Hat a hazai állami propaganda.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából május 2-6. között 1002 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét az orosz-ukrán háborúról.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az inkább agresszió Oroszország részéről (2022 márciusában még a szavazók 64 százaléka látta ezt így), vagyis két hónap alatt 8 százalékkal csökkent a támadást agressziónak tartók aránya.

Minden negyedik válaszadó szerint az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az inkább védekezés Oroszország részéről (2022 márciusában még szavazók 15 százaléka mondta ezt). A májusi felmérés szerint leginkább a Mi Hazánk szavazói (40 százalék) és a Fidesz szavazói (32 százalék) gondolják úgy, hogy ami valójában történik, az védekezés Oroszország részéről.

A felmérés szerint összességében 6 százalékkal nőtt azok száma, akik elégedettek azzal, ahogy a kormány eddig reagált a háborúra: március elején 60 százaléknyian vélték így, május elején viszont már kérdezettek 66 százaléka gondolta ezt. 

További adatok a felmérésből itt olvashatók.