„Zajlik
A lényeg

Az új kulturális és innovációs miniszter élteti a Fudant, a CEU-nak meg jó egészséget kíván

1/06/2022 09:51

Csák János újonnan megválasztott kulturális és innovációs miniszter szerint a Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, a CEU viszont szerinte jogi alapon bukott el Magyarországon, ezért ment Bécsbe.

"A Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, s ha itt is minőségi képzést kínál a hallgatóknak, azzal tovább növelheti Magyarország vonzerejét a felsőoktatási piacon, ezért érdemes idehozni" - mondta a Mandinernek adott interjújában Csák. 

Az Alkotmánybíróság nemrég kaszálta el az ellenzék Fudan-üggyel kapcsolatos népszavazását arra hivatkozva, hogy az nemzetközi szerződést érint.

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása
Budapest, 2022. május 19. Csák János kulturális és innovációs miniszterjelölt meghallgatása az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága ülésén az Országházban 2022. május 19-én. MTI/Kovács Tamás
 
 

A CEU viszont aligha jöhet vissza Budapestre – írja a 444. "A CEU esetét jogi ügynek tartom. Nem felelt meg a jogszabályoknak, de hangsúlyozom: nem a Közép-európai Egyetem, hanem a CEU. A kormány bevezette a bajor típusú szabályozást, és az intézmény annak sem tudott megfelelni, ezért elment Bécsbe. Jó egészséget kívánok nekik!" - mondta a miniszter, és hozzátette azt is, egyébként bárkit szívesen látnak, aki betartja a magyar jogszabályokat.