„1%
A lényeg

Djoković nem léphet be Ausztráliába oltás nélkül

16/01/2022 08:42

| Szerző: Klubrádió

Pont került a január 5. óta zajló Djoković-szappanopera végére: oltás nélkül nem léphet be az országba, így hétfőn nélküle kezdődik az Australian Open a Melbourne Parkban.

Ahogy az várható volt, Novak Djokovićot kiutasítják Ausztráliából. Magyar idő szerint vasárnap korán reggel úgy döntött az ausztrál bíróság, hogy nem kaphat vízumot a szerb teniszező, mivel nincsen oltása a koronavírus ellen, és ezzel járványügyi kockázatot jelent.

A bíróság döntése megerősítette Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter korábbi döntését, mely szerint Djoković nem kaphat vízumot. Bár a szerb sportoló korábban bemutatott egy igazolást arról, hogy decemberben ő is átesett a covid-fertőzésen, ezért nem kell oltást kapnia a szabályok szerint és részt vehet a Grand Slam tornán. A szervezők engedélye azonban nem elégséges ahhoz, hogy Djoković be is léphessen az országba, vízumát visszavonták és közegészségügyi veszélynek minősítették jelenlétét. 

A vasárnapi döntéssel az idegenrendészeti őrizetben lévő világelső teniszező három évige nem teheti be a lábát Ausztráliába, ugyanis nem kaphat vízumot ennyi ideig.

Az oltásellenesek ikonjává vált szerb sportoló ellenfele hétfőn honfitársa lett volna. Azzal, hogy nem indulhat a tornán, arra sincs esélye, hogy megszerezze most a 21. Grand Slam-győzelmét, ami abszolút rekord lenne.

Djoković csalódott, de tiszteletben tartja a döntést.