„Zajlik
A lényeg

Egy osztrák újságíró Orbán alkatát emlegette, a KKM bekérette Ausztria budapesti nagykövetét

3/06/2022 02:15

| Szerző: Klubrádió

Az ORF egyik ügyvezető igazgatója a Facebookon közzétett – időközben eltüntetett – bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa "tisztességes dolog" lenne.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) berendeli Ausztria budapesti nagykövetét az osztrák állami média egyik "vezetőjének botrányos megnyilvánulása miatt" – mondta Paczolay Máté külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-nek.

Azt írta, azért rendelik be a nagykövetet, mert az Osztrák Közszolgálati Televízió és Rádió (ORF) egyik vezetője a magyar miniszterelnök halálát kívánta.

Karl Pachner, az ORF egyik ügyvezető igazgatója a Facebookon közzétett - időközben eltüntetett - bejegyzésében úgy fogalmazott:

"Orbán úr is lemondhat bármikor... Egy szívroham tisztességes dolog lenne, életmódját és testalkatát látva!" (ebben a vonatkozásban inkább úgy helyes a mondat, hogy akár szívinfarktust is kaphat, ami miatt lemondani kényszerül)

Hozzátette, "ha Putyin, Erdogan és Orbán többé nem lennének, Európa és a világ is sokkal jobb hely lenne".

Karl Pachner a bejegyzést később eltávolította, és csütörtök délután egy újabb posztban kért elnézést a megfogalmazása miatt. Azt írta: késő este olvasta a hírt a magyar vétóról, és meggondolatlanul fogalmazott az erre reagáló Facebook-posztjában, amiért elnézést kér – írja az Index

"Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből" – írta Karl Pachner.