„Zajlik
A lényeg

EHT: Először készült fotó a galaxisunk közepén elhelyezkedő fekete lyukról

12/05/2022 20:30

| Szerző: Klubrádió

A Tejútrendszer közepén elhelyezkedő Sagittarius A* nevű fekete lyukat úgy sikerült összehangolt munkával lefotózni, hogy éppen elnyelt egy csillagot, így az egyébként láthatatlan objektum körül az eseményhorizonton fényjelenség mutatta meg helyét. 

Valamivel több mint három évvel ezelőtt adták közre a tudósok a világ első fotóját, amit egy fekete lyukról készítettek. Az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat örökítette meg – írja a hvg.hu.

Most újabb történelmi fotóval jelentkeztek a kutatók, az EHT ugyanis ezúttal a Tejútrendszer szívében lévő szupermasszív fekete lyukat, a Sagittarius A*-ot fotózta le. Ez az első olyan fotó, ami bepillantást enged a galaxisunk magjába.

Szabad szemmel ezt a fekete lyukat sem lehet látni, hiszen a gravitációja olyan erős, hogy onnan még a fény sem tud kiszabadulni. Látszik azonban az eseményhorizont: itt közel fénysebességgel örvénylik az anyag, mielőtt végleg elnyelné azt a Sagittarius A*.

A Sagittarius A* annak a rádióforrásnak része, amelyet Sagittarius A-ként azonosítunk.