„Zajlik
A lényeg

Hollandok rohamozzák meg a német benzinkutakat az adócsökkentés miatt

1/06/2022 14:00

| Szerző: Klubrádió

Berlin azonban nem árplafont vezetett be, hanem a lehető legalacsonyabbra csökkenti az üzemanyagok árára rakodó adóterhet. Így most a 95-ös benzin 734,5, a gázolaj 754 forintba kerül ott átszámítva. Közben a holland sajtóban arról írnak, hogy a német határ menti benzinkutakat megrohamozhatják a holland vásárlók.

A német üzemanyagárak jelentősen csökkentek szerda reggel, annak köszönhetően, hogy bevezették a literenkénti 35 eurócentes adócsökkentést a benzinre és a literenkénti 17 centet a dízelnél.

A nap kezdetén a 95-ös (E10-es) benzin literje nagyjából 1,85 euróba (734,5 forintba) került Németországban, a dízel 1,9 euróba (ami jelen állás szerint 754 forint). Ez csak pillanatkép, mert az árak naponta többször változnak az országban. Az árak egyébként attól függően is eltérnek, hogy melyik benzinkútnál tankol az ember, a nagyobb olajtársaságok ugyanis központilag határozzák meg az árat. Ezzel napi 10-15 eurócentet lehet megtakarítani, attól függően, hogy ki hol tankol.

Magyarországon a hatósági áras benzin literje 480, de a külföldiekre vonatkozó ár a holtankoljak.hu szerint maximálisan a 729 forintot is elérheti, a gázolajnál is hasonló értékeket lehet találni. Mindeközben a KSH adatai szerint a magyar átlagkereset bruttó 511 ezer (nettó 352 ezer) forint, az interneten fellelhető adatokból pedig az derül ki, hogy a németeknél ugyanez az érték havi 3800-3900 euró között van, ami körülbelül 1,5 millió forint.

A holland NL Times oldala arról számol be, hogy a holland határhoz közeli német benzinkutak a holland vásárlók özönére számíthatnak. Meg is szólaltatják a cikkben a holland benzinkutak szövetségének vezetőjét, Tim Schoenmakers azt mondta: nem tudnak versenyezni a német árakkal, a vevők egyszerűen megnézik az árat és átmennek máshová.

A német kormány június 1-től három hónapra az EU-s szabályok által biztosított mozgásteret kihasználva a lehető legalacsonyabbra csökkenti az üzemanyagok árára rakodó adóterhet, miután a benzin és a dízel ára az idén lépte át először a literenkénti 2 eurós határt; tavaly tavasszal még 1,30-1,40 euró körül volt, közölte május 8-án a vezess.hu.